Pátek, 29. března 2024

Přerov rozdává lidem první hnojivo z nové kompostárny

Přerov rozdává lidem první hnojivo z nové kompostárny

Přerovská radnice nabízí obyvatelům první hnojivo z nové kompostárny. Vzniklo z bioodpadu, který Přerované sbírali od poloviny března. Hnojivo si mohou od poloviny srpna lidé bezplatně rozebrat, v jedné várce si mohou odvézt až 300 kilogramů hmoty. Bioodpad začali nejdříve třídit lidé z rodinných domů, od července zásobují kompostárnu i lidé z přerovských sídlišť. ČTK to sdělila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Kompostárna se začala v místní části Přerova v Žeravicích stavět loni. Ročně může zpracovat až 2500 tun zelené hmoty. Její provoz byl spuštěn až letos v květnu, kdy lidé dodali dostatek travní hmoty, která byla následně smíchána s 30 procenty dřevní štěpky. "Vlastní proces zrání kompostu trvá minimálně 60 dní, kdy je hmota, kterou zpravuje drtič, navrstvena na jednotlivé zakládací hromady. Ty se pak musejí překopávačem provzdušňovat kvůli urychlení zrání kompostu," uvedl vedoucí kompostárny Zdeněk Rybka.

První expedici kompostu připravují zdejší technické služby na pondělí 17. srpna. Lidé si mohou odvézt maximálně 300 kilogramů hnojiva. Netříděný kompost získají zdarma. "Pokud budou chtít kompost tříděný, dají sto korun za jedno naložení," uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Novinku v třídění odpadů ve městě začala zdejší radnice zavádět na přelomu roku. Do nového systému se nejprve zapojili obyvatelé rodinných domů. Nové odpadové nádoby obdrželo 3500 domácností, zvyknout si museli i na nový svozový systém odpadu. Od poloviny letošního roku se k nim připojili i lidé ze sídlišť.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů