Úterý, 16. dubna 2024

Film - Dlouhé stráně

Od roku 1996 se k dominantám nerozlučně spjatým s Jeseníky řadí i působivé dílo zbudované člověkem - přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Podívejte se, jak umí akumulovat energii!

Film - Dlouhé stráně

Dlouhé stráně

Tajemné pohoří s nejbohatší sněhovou nadílkou a nejvýše položeným bodem v republice na vrcholu pradědského vysílače. Magické Petrovy kameny, útulná Švýcárna nebo romantické vodopády Bílé Opavy. To všechno jsou Jeseníky nabízející ze svých nejvyšších vrcholů úchvatné rozhledy na pomezí polského a českého Slezska, východních Čech a severní Moravy. Od roku 1996 se k těmto dominantám nerozlučně spjatým s Jeseníky řadí i působivé dílo zbudované člověkem - přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně.

Film názorně pomocí grafických prvků a animací ukazuje, jak významné jsou Dlouhé stráně pro celou energetickou soustavu České republiky. Umí přeměnit nadbytečnou energii na energii špičkovou tím, že v době přebytku elektrické energie v síti se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Současně elektrárna plní funkci výkonové rezervy systému, když vyrábí regulační výkon i energii, a konečně slouží také k regulaci napětí v soustavě.

Elektrárna má také tři nej: největší soustrojí s reverzní turbínou v Evropě (325 MW), největší vodní spád v Evropě (510 m) a je vodní elektrárnou s největším celkovým instalovaným výkonem v České republice - 650 MW. Výkon strojů řídí dispečink ČEZ z Prahy ve spolupráci s Českou přenosovou (ČEPS).

Není divu, že přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně pravidelně obsazuje nejvyšší příčky v nejrůznějších anketách - o unikát ČR, 7 divů Olomouckého kraje, div České republiky, atd. Není mnoho technických děl, které se po tak relativně krátké době své existence stanou jedním ze symbolů celého kraje a jeho hor. Soudě podle zájmu více než 80 tisíc natěšených zájemců o exkurzi, kteří sem každoročně dorazí, je jasné, že Dlouhé stráně si návštěvníky na svou stranu získaly už dávno. Kdo si chce udělat obrázek ještě před návštěvou, s důvěrou může své kroky svěřit i virtuální prohlídce.

PODÍVEJTE SE NA FILM "DLOUHÉ STRÁNĚ"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů