Pátek, 29. března 2024

Škodlivé látky z požáru skládky už obyvatele neohrožují

Škodlivé látky z požáru skládky už obyvatele neohrožují

Obyvatelům Českých Budějovic a dalších obcí už nehrozí nebezpečí ze škodlivých látek, které mohl uvolnit do ovzduší požár nelegální skládky u krajského města. Podle hasičů proto lidé mohou otevírat okna a nemusí se obávat vycházet ven. Nelegální skládka začala hořet u obce Hůry v úterý večer. Hasičům se již podařilo požár na ploše 20 krát 30 metrů uhasit, ale na místě stále zasahují. Na nelegální skládce plameny zasáhly slisované balíky s oblečením, koberci a pneumatikami. ČTK to dnes řekla mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná.

"Na místě zůstávají dvě jednotky s technikou," řekla. Hasiči podle ní událost řeší ve spolupráci s ministerstvem obrany, které je jedním z vlastníků pozemků. Podle Neškodné zatím není jasné, kdo nelegální skládku založil. Leží totiž na pozemcích více majitelů. Stejně tak zatím hasiči neznají přesnou příčinu vzniku požáru, což vyšetřují společně s policisty.

Hasiči vyhlásili v noci na dnešek třetí stupeň poplachu. Kvůli podrobnějšímu měření škodlivin v ovzduší na místo přijeli i středočeští hasiči s chemickou laboratoří.

Tento týden jde o druhou mimořádnou událost jihočeských hasičů. V pondělí podvečer zasahovali u Bavorova na Strakonicku při požáru 57 hektarů polí a lesa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů