Úterý, 19. března 2024

Senát schválil odpadovou novelu, která mimo jiné definuje bezhotovostní výkup kovů

Senát schválil odpadovou novelu, která mimo jiné definuje bezhotovostní výkup kovů

K podpisu prezidenta po dnešku míří technická novela zákona o odpadech schválená Senátem PČR. Ta uvádí do souladu evropskou a českou legislativu v oblasti odpadů. Novela zákona o odpadech zapracovává změnu směrnice o bateriích a akumulátorech, ale i některé nové evropské směrnice. Formou pozměňovacího návrhu do zákona prošla i zcela nová úprava zavádějící kolektivní systémy pro zpětný odběr pneumatik. Tzv. euronovela zpřesňuje i definici bezhotovostní platby za kovový odpad. Tou bude nově výhradně převod z účtu na účet nebo poštovní poukázka.

Novela uvádí do souladu zákon o odpadech s některými existujícími evropskými předpisy, které byly v minulosti nesprávně převzaty do české legislativy, a také několik nových evropských směrnic. Jedná se např. o novelu směrnice o bateriích a akumulátorech, nařízení o pravidlech pro výpočet recyklační účinnosti procesů recyklace odpadních baterií a akumulátorů, nařízení o recyklaci lodí, novelu nařízení o přepravě odpadů nebo nařízení pozměňující směrnici o odpadech, pokud jde o vymezení nebezpečných vlastností odpadů.

,,V této novele navíc zavádíme v návaznosti na vyhlášku MŽP, která platí od letošního března, přesnou definici bezhotovostní platby za kovy vykupované ve sběrnách, tak aby nedocházelo k obcházení zákona či vyhlášky. Nově bude umožněn pouze převod z účtu na účet a poštovní složenka, a nic jiného," zdůrazňuje ministr Brabec.

Formou pozměňovacího návrhu do zákona prošla i zcela nová úprava zavádějící kolektivní systémy v oblasti zpětného odběru pneumatik. Do novely ji prosadil sněmovní výbor pro životní prostředí. Navrhovaná úprava má zejména rozšířit počet sběrných míst pneumatik po celé ČR a pomoci tak k naplnění povinnosti 35% zpětného odběru pneumatik, kterou stanovuje zákon o odpadech už od roku 2014. Nastavení pravidel pro fungování kolektivních systémů k použitým pneumatikám vychází z již platné právní úpravy v oblasti baterií a akumulátorů, jež se v praxi osvědčila.

Pokud novelu podepíše prezident, měla by být účinná první den kalendářního měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů