Sobota, 20. dubna 2024

Světlík loví miliardy v Tichomoří. Na pláži Nové Kaledonie postaví tepelnou elektrárnu

Světlík loví miliardy v Tichomoří. Na pláži Nové Kaledonie postaví tepelnou elektrárnu

U ostravského bosse Jana Světlíka to v poslední době vypadalo, že se mu nic nedaří. Po letech sporů o akcie skupiny Vítkovice prohrál soud s miliardářem Davidem Beranem o 1,7 miliardy korun. A největší strojírenská skupina v Česku nestíhá dostavbu elektrárny v Turecku, za což jí hrozí stamilionové pokuty.

Mezitím se ale Světlíkovým lidem podařilo dojednat dva obří obchody. Zakázky v Tichomoří a na Blízkém východě by Vítkovicím mohly vynést až 18,5 miliardy korun.

Zejména první obchod je nevšední. Vítkovice, které historicky vyváží do desítek zemí světa, postaví dva bloky tepelné elektrárny prakticky na pláži v exotické Nové Kaledonii. Tedy oblasti, která je pro české exportéry velmi netradiční.

18,5 miliardy korun

Až tolik mohou Vítkovice Jana Světlíka získat ze zakázek, na kterých skupina pracuje v Nové Kaledonii a Saúdské Arábii.

Je to dobrá zpráva i pro další české firmy. Podle obchodního ředitele firmy Jiřího Skuhry by se na zakázce měli v drtivé většině podílet tuzemští dodavatelé. "Počítáme například s turbínami z plzeňského Doosanu," říká Skuhra s tím, že Vítkovice za elektrárnu získají mezi osmi až devíti miliardami korun.

Díky evropské byrokracii


Na ostrov vzdálený 1400 kilometrů od australského východního pobřeží pomohla Světlíkově společnosti paradoxně evropská byrokracie, na niž si ostravský patriot často stěžuje. I když leží v Tichomoří, je Kaledonie francouzské zámořské území a platí pro ni přísná evropská pravidla ohledně emisí skleníkových plynů. Místní staré elektrárny se tak musí modernizovat.

A dceřiná firma těžařského gigantu Eramet, společnost SLN, která v Nové Kaledonii těží nikl, musí vyměnit staré uhelné bloky za dva moderní o výkonu 100 megawattů. Nikl je pro Novou Kaledonii klíčovou surovinou. Na souostroví je 16 procent celosvětových zásob niklu, jeho těžba a zpracování tvoří desetinu kaledonského hrubého domácího produktu. Partnerem ostravské firmy má být další francouzský obr - stavební společnost Eiffage, která mimo jiné buduje a provozuje dálnice ve Francii nebo postavila slavnou pyramidu v Louvru. Vítkovice již spolu s Francouzi za 400 milionů korun projektují základní parametry elektrárny. Na přelomu roku by pak měly začít ostré projekční práce.

Kromě miliard je tichomořský obchod pro Světlíkovu skupinu významný i z dalších dvou důvodů. Získá velmi důležitou referenci v jinak neprozkoumaném regionu, která jí může pomoct k získání dalších zakázek. Ještě zajímavější ale může být spolupráce s francouzskými firmami, které mohou Vítkovice v budoucnosti přibrat do výběrových řízení. "Už se bavíme o tom, že bychom mohli eventuálně spolupracovat například v Africe," potvrzuje Skuhra.

Z pláže do pouště


Zatímco v Kaledonii hrála roli při získávání zakázky ekologie, v Saúdské Arábii je to snaha tamní královské rodiny vybudovat funkční průmysl, a snížit tak závislost země na příjmech z vývozu ropy. Vítkovice tam získaly zakázku na výstavbu ocelárny, která patří mezi prioritní projekty: podle Skuhry ho přímo schvaluje a dozoruje tamní královská rada. I tady bude česká společnost spolupracovat s dalšími firmami. Saúdové zajistí stavební část, německý koncern SMS válcovnu - a Vítkovice dodají ocelárnu, za niž by měly dostat zhruba šest miliard korun. "Je tu ale možnost, že získáme další část zakázky zhruba za 3,5 miliardy jako subdodavatel německé společnosti," říká Skuhra.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů