Pátek, 29. března 2024

Koncerny E.ON a RWE mají na krizi odlišný recept

Koncerny E.ON a RWE mají na krizi odlišný recept

Energetické koncerny v Německu jsou na tom stále hůř. Prudký pokles zisků za letošní první pololetí hlásí jak E.ON, tamní jednička na trhu s energií, tak jeho největší rival - společnost RWE. Hlavním důvodem jsou klesající ceny elektřiny, které tlačí dolů zvyšující se nabídka energie pocházející z obnovitelných zdrojů. Zlevňují i uhlí a plyn.

Společnosti RWE klesl provozní zisk před úhradou úroků, daní a odpisů (EBITDA) za letošní první pololetí meziročně o sedm procent na 3,2 miliardy eur, oznámila včera essenská centrála.

E.ON zaznamenal za letošní první pololetí pokles provozního zisku o 13 procent na 4,3 miliardy eur. Dolehly na něj také ztráty v Rusku, zaviněné i slábnoucím kurzem rublu.

Krize klasické výroby elektřiny Tradiční byznys energetických společností v Německu - výrobu a prodej elektřiny v uhelných, plynových a jaderných elektrárnách - tvrdě zasáhla probíhající radikální přestavba sektoru (Energiewende). Do sítí ,,teče" stále více proudu pocházejícího z obnovitelných zdrojů, hlavně z větrníků.

Jedna megawathodina elektřiny na termínovém trhu (k dodání příští rok) nyní přijde asi na 30 eur, zatímco před třemi roky to bylo kolem padesáti eur, srovnání nabízí server faz.net.

Plynové elektrárny v Německu se podle něj už vůbec nevyplácejí, ziskovost elektráren spalujících černé uhlí trvale klesá a ekonomické problémy začínají mít dokonce i elektrárny hnědouhelné a jaderné. A tak není divu, že zisk RWE plynoucí z výroby elektřiny za letošní leden-červen klesl o 27 procent na 750 milionů eur.

,,Naše společnost musí čelit ostrému protivětru," komentuje kritickou situaci jednapadesátiletý Nizozemec Peter Terium, stojící

v čele RWE od prvního července 2012. Jak dodává, jde vlastně o krizi v konvenční výrobě proudu. Essenský koncern vyrábí přibližně 60 procent proudu v uhelných elektrárnách, zatímco konkurenční společnost E.ON, mající centrálu v Düsseldorfu, jenom 27 procent.

Jeden štěpí, druhý integruje... Společnost E.ON pokročila ve využívání obnovitelných zdrojů, hlavně větru, dál než RWE. Její vedení už loni v listopadu rozhodlo, že se největší energetický koncern Německa rozdělí.

Klasickou energetiku převezme nová firma Uniper, jež by měla ještě letos vstoupit na burzu. Samotný E.ON, který se takto zbaví problematického byznysu, se soustředí na obnovitelné zdroje, energetické sítě a služby zákazníkům.

Naproti tomu společnost RWE se štěpit nebude. Peter Terium se místo toho pouští do radikální organizační přestavby, jež má hlavně zjednodušit strukturu řízení a tím také ušetřit na nákladech. Ta dosavadní byla podle analytiků příliš ,,komplexní a těžkopádná", což zavinilo, že essenský koncern zaspal nástup obnovitelných zdrojů.

RWE výrazně omezí počet svých dceřiných irem v Německu tím, že je sloučí. Místo devadesáti by jich mělo být asi šedesát. O lukrativní posty tak přijdou stovky lidí sedících v představenstvech a dozorčích radách.

Současně budou posíleny rozhodovací pravomoci essenské centrály RWE. Dosavadní čtyřčlenné představenstvo bude mít členů sedm. Cílem je zlepšit koncernové řízení hlavně ve vztahu k obnovitelným zdrojům, ale i maloobchodním zákazníkům. ,,Zjednodušení řídicí struktury RWE vítáme," komentuje pro agenturu Reuters Werner Eisenmann, analytik frankfurtské DZ Bank.

Peter Terium během telefonické konference s neobvyklou otevřeností kritizoval plány konkurenční společnosti E.ON. Rozdělit ji nepokládá za rozumné. ,,Její záměr je bezpříkladný a dosud ho nikdo nenapodobil," cituje jeho slova list Handelsblat.

Strategie RWE možná není tak radikální a nebudí v odborných kruzích takový rozruch jako E.ON. Ale integrovat koncern je za současné situace lepší než ho drobit, je přesvědčen Terium. ,,Italský koncern Enel, britská

ZÁKLADNÍ SROVNÁNÍ DVOU ENERGETICKÝCH OBRŮ Údaje za první pololetí 2015 (v závorce meziroční změna v procentech) Ukazatel E.ON RWE Tržby (miliard eur) 57,3 (5) 25,1 (0,2) Provozní zisk (EBITDA, mld. eur) 4,3 (-13) 3,2 (-7) Prodej elektřiny (mld. kWh) 381,3 (4) 128,6 (0,2) Čistý dluh (mld. eur) 29,3 (-12) 25,6 (-17,4) Počet zaměstnanců (koncem června) 57 255 (-2) 58 717 (-1,8) Zdroj: Pololetní zprávy společností

Centrica nebo český ČEZ jednají odpovídajícím způsobem. Snaží se dostat výrobu z konvenčních i obnovitelných zdrojů, obchod i provoz pod jednu střechu. A tam, kde to regulační pravidla umožňují, také energetické sítě," vysvětluje v listu Handelsblatt Peter Terium.

25,6 mld. eur

činí nyní čistý dluh RWE, tedy rozdíl mezi celkovými závazky na jedné straně a pohledávkami na straně druhé. Výrazně snížit ho pomohl hlavně rozprodej majetku, například ropné dcery Dea.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů