Pátek, 26. dubna 2024

Jakoby současná vedra nestačila, magistrát plánuje ještě vyprahlejší Prahu

Jakoby současná vedra nestačila, magistrát plánuje ještě vyprahlejší Prahu

Vlna veder stále nekončí, silnice i bloky domů v Praze se přehřívají, parky a náplavky praskají ve švech. Teplejší než Praha už byla jen Káhira (1). V takové situaci přichází magistrátní úředníci se změnou územního plánu, která by znamenala nejen likvidaci chladných zelených parků betonem. Plánují také zahušťování zástavby a další administrativní centra. Pro ilustraci, o jak absurdní nápad jde, si stačí představit, že přijedou bagry a začnou hloubit podzemní garáže třeba na Karlově náměstí. Lhůta, do které se může veřejnost ke změně územního plánu vyjádřit, končí už 14. srpna.

Přitom odborníci prokázali, že stromy dokáží prostředí měst ochlazovat účinněji než jakákoliv klimatizace (2). Přesná čísla platná pro česká města aktuálně zkoumají vědci z Mendelovy univerzity. Podle vědců i Arniky je stromy nutné spíše vysazovat a chránit také pomocí územního plánu. ,,Zdá se, že kanceláře magistrátu se přehřívají ještě více než jiné budovy ve městě, jinak si lze návrh úředníků k likvidaci parků těžko vysvětlit," komentuje novou změnu územního plánu vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský z Arniky.

,,Vedle výstavby podzemních garáží pod pražskými parky chce magistrát také plošně legalizovat nezákonné úpravy úpravy územního plánu, které po žalobách poškozených obyvatel města ruší soudy. Je namístě se ptát, čí zájmy ti, kdo změnu prosazují, vlastně hájí," dodává Skalský.

Velká změna, nazvaná technicky Z 2832, chce dát podstatně více pravomocí stavebním úřadům městských částí. Ty by měly mít možnost sjednávat s developery individuálně navyšování a rozšiřování budov a nemusely by se nadále řídit územním plánem.

,,Právě stavební úřady byly v minulosti náchylné ke korupci. V mnoha městských částech je tomu tak dodnes. Úředníci mnohdy nemají dostatečné vzdělání a erudici k tomu, aby vůbec mohli tak složitou problematiku, jakou jsou výjimky z územního plánu, kvalitně posoudit," obává se právnička sdružení Arnika Vendula Zahumenská.

Praha byla letos absolutně nejteplejším místem republiky - tak horká, že už na to nebyla ani v meteorologických mapkách barva. Hlavní město se přehřívá kvůli masám betonu, který všecko pohltí a sálá jako kamna. Výheň v letních měsících by dále zvýšila nová administrativní centra bez přirozeného stínu stromů. Pomyslnou třešničkou na dortu je možnost stavět byty v místech, která jsou teď určena pro výrobu, tedy v lokalitách naprosto nevhodných pro bydlení.

,,Lidé, kteří by se do takových bytů nastěhovali, by pak bydleli v podstatě uprostřed fabrik. Za zmínku rozhodně stojí fakt, že Praha už teď musí nést břímě statisíců metrů čtverečních nepotřebných a prázdných bytů, i neobsazených administrativních center je více než hub v loňské houbařské sezóně," dodává právnička Arniky. ,,Další zbytečný beton Praha určitě nepotřebuje," uzavírá Zahumenská.

Arnika připravila připomínky, které mohou občané využít. Poslat je můžete do 14. 8. Přímo pražskému magistrátu. Více informací na http://zmenyprahy.cz/zmena-planu

Poznámky:

(1) Podle BBC je Praha druhým nejrozpálenějším městem na světě po egyptské Káhiře: http://www.milujuprahu.cz/2015/08/bbc-praha-je-druhe-nejvice-horke-mesto-na-svete-vetsi-vedro-je-jen-v-kahire/

(2) Přínosy stromů pro ochlazování měst: http://arnika.org/klimatizace

Strom během slunného letního dne odpaří 100 l vody a tím své okolí ochladí o 70 kWh, průměrně v průběhu deseti hodin chladí výkonem 7 kW. Pro srovnání, klimatizační zařízení v luxusních hotelích mají výkon 2 kW, mrazničky a ledničky o více než řád nižší. Lednička, mraznička i klimatizační zařízení navíc své okolí ohřeje o ještě více, než o kolik sníží teplotu v chlazené části. Hodnota klimatizační služby z jednoho hektaru lesa dostatečně zásobeného vodou je tedy zhruba 11,2 mil. Kč ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů