Pátek, 29. března 2024

Česko se připojilo k rezoluci OSN. Obchodování s ohroženými druhy považuje za závažnou kriminalitu

Česko se připojilo k rezoluci OSN. Obchodování s ohroženými druhy považuje za závažnou kriminalitu

Česká republika podpořila rezoluci Valného shromáždění OSN týkající se nelegálního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Ta byla 30. července 2015 schválena v New Yorku. Jejím klíčovým bodem je výzva členským státům, aby nelegální obchod s ohroženými druhy považovaly za vážnou kriminalitu a organizovaný zločin.

,,Tato událost znamená významný posun ve vnímání problematiky takzvané wildlife crime. Je očividné, že i na nejvyšší politické úrovni je nyní toto téma považováno za závažné a je mu věnována stále větší pozornost," řekl Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí.

Rezoluce státy nabádá k zavedení či posílení efektivních opatření na národní úrovni včetně legislativy, kvalitnějšího vyšetřování, dostatečného prosazování zákonů, efektivních kontrol a také většího zapojení justice. Dále zdůrazňuje nutnost spolupráce na národní i mezinárodní úrovni a koordinaci akcí. Ochrana ohrožených druhů musí být součástí komplexního přístupu, který zahrnuje i dostatečně důraznou kontrolu, prosazování zákona a odrazující sankce.

,,OSN vnímá tento typ kriminality jako vážnou hrozbu pro bezpečnost, zdraví a stabilitu a uvědomuje si, že narůstající úroveň nelegálního obchodu a pytlačení má nepříznivé ekonomické i sociální dopady a negativní vliv na životní prostředí celé Země," uvedla Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní biodiverzity a CITES z České inspekce životního prostředí.

Přijetí rezoluce Valného shromáždění OSN předcházela celá řada aktivit (přehled viz obrázek zde https://cites.org/sites/default/files/eng/news/pr/2015/IWT-events_2015.pdf), které ukazovaly, že wildlife crime začíná být věnována větší pozornost. Na nejvyšší politické úrovni proběhly konference v Londýně a Botswaně, kde byly přijaty Londýnská deklarace a deklarace z Kasane. Oba dokumenty požadovaly zesílení boje proti wildlife crime na všech úrovních. Interpol označuje v posledních letech nelegální obchod s ohroženými druhy za jednu ze strategických priorit, Evropská komise připravuje Akční plán pro boj s wildlife crime. ,,Doufejme, že všechny tyto kroky budou mít vliv i na Českou republiku a povedou ke zvýšení pozornosti věnované této problematice a ke zlepšení práce státních orgánů," dodala Říhová.

Více zde: https://cites.org/eng/unga_resolution_wildlife_trafficking_150730

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů