Pátek, 19. dubna 2024

První elektrický sedan Aston Martin by měl přijít do dvou let

První elektrický sedan Aston Martin by měl přijít do dvou let

Britský výrobce luxusních aut Aston Martin by mohl přijít na trh s prvním elektrickým sedanem do dvou let. Řekl to v rozhovoru pro Automotive News generální ředitel automobilky Andy Palmer.

Automobilka pod vedením Palmera letos v dubnu navýšila kapitál a expanduje do nových kategorií vozů. Palmer se ujal funkce před rokem s cílem vrátit automobilku, která kvůli větším konkurentům bojovala o udržení na trhu, zpět k růstu.

Nový vůz by měl být plně elektrickou verzí čtyřdvéřového modelu Rapide.

Automobilka, stejně jako její konkurenti, expanduje do oblasti elektrických vozů, protože čelí přísnějším pravidlům na vypouštění emisí v USA a Evropě. V březnu představila plány na elektrický sportovně užitkový vůz DBX, který by se mohl objevit do roku 2019. Palmer dodal, že DBX by měl přijít na trh až po elektrickém modelu Rapide.

Kvůli stárnoucím modelům a nízkým investicím prodej firmy navzdory prudkému růstu globální poptávky po luxusních autech klesá. Loni společnost dodala na trh 4000 vozů, což je prudký pokles ve srovnání s rokem 2007, kdy prodala rekordních 7300 vozů, napsala agentura Reuters.

Aston Martin prodává auta ve 41 zemích světa a je jediným větším světovým výrobcem luxusních sportovních vozů, který není propojen s žádnou velkou automobilkou. Podíly ve firmě vlastní investorské firmy z Kuvajtu a italský soukromý investiční fond Investindustrial. Necelých pět procent v automobilce má i německý výrobce automobilů Daimler.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů