Čtvrtek, 28. března 2024

Jednání Merkelové a Rousseffové dominovalo klima a obchod

Jednání Merkelové a Rousseffové dominovalo klima a obchod

Ochrana životního prostředí a dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a jihoamerickým obchodním sdružením Mercosur byly hlavním tématem dnešní schůzky německé kancléřky Angely Merkelové a brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. Informovala o tom agentura DPA. Merkelová, která je na dvoudenní návštěvě Brazílie, označila tuto jihoamerickou roli za klíčového hráče na mezinárodním poli.

"Brazílie je klíčem ke všem cílům týkajícím se klimatu," řekla Merkelová. Zemi mimo jiné vyzvala, aby zastavila kácení pralesa v Amazonii, rovněž ocenila dosavadní úsilí, které v této oblasti Brazílie učinila.

V Paříži se v prosinci bude konat mezinárodní klimatická konference, od níž se očekává závazná dohoda o ochraně klimatu. Brazílie chce do roku 2020 snížit o 36 procent emise oxidu uhličitého, cíl do roku 2030 se země teprve chystá oznámit. Rousseffová již ale podle DPA přislíbila do zmíněného data zcela zastavit odlesňování.

Merkelová dnes rovněž řekla, že nyní vidí příležitost k uzavření dohody o volném obchodu mezi Brazílií a dalšími jihoamerickými státy a Evropskou unií. O ní se debatuje od roku 1999, její vznik ale brzdí především Venezuela. Naopak Brazílie má na odbourání celních bariér podobně jako Argentina velký zájem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů