Pátek, 19. dubna 2024

Studie: Vládní subvence na podporu energie jsou asociální

Studie: Vládní subvence na podporu energie jsou asociální

Vládní subvence na podporu energetických úspor a využívání "zelené energie" jsou sociálně nespravedlivé a neefektivní, protože většinu z nich čerpají bohatí. Plyne to ze studie Kalifornské univerzity. Výzkum se týkal subvencí v částce přes 18 miliard dolarů (436 miliard Kč), které americká vláda poskytla v podobě daňových úlev od roku 2006 na to, aby si domácnosti instalovaly na střechách solární panely, investovaly do energetických úspor v obydlích a nakupovaly drahé elektrické nebo hybridní automobily.

Studie zjistila, že spodních 60 procent domácností z hlediska příjmů dostalo jen asi deset procent objemu subvencí. Horních 20 procent domácností s ročními příjmy nad 75.000 dolarů (1,8 milionu Kč) získalo 60 procent celkové sumy.

"Nejextrémnějším případem je program zaměřený na elektrické vozy, kde horní příjmová pětina získala asi 90 procent všech daňových kreditů," uvedli autoři studie Severin Borenstein a Lucas Davis. "Pro tento přístup sice mohou být některé politické či jiné důvody, bylo by ale zřejmě obtížné hájit jej z hlediska přerozdělování," dodali.

Podle nich jsou tyto programy vysoce nerovné i kvůli tomu, že na ně nemají šanci dosáhnout lidé, kteří kvůli nižším příjmům nemusejí platit daně z příjmu.

Na neefektivnost politiky subvencí na podporu zelených zdrojů a úspor ukazuje podle autorů studie rostoucí množství dokladů. Ekonomové se podle nich shodnou, že nejlepším nástrojem ke snižování emisí skleníkových plynů a dalších negativních externalit ze spotřeby energie je buď zdanění, nebo zavedení systému obchodování s omezeným objemem emisních povolenek.

Zrušení subvencí pro domácnosti, které si budou nově chtít instalovat na střechách solární panely, tento týden navrhla britská konzervativní vláda. Podle jejího návrhu by tato suma od příštího roku klesla o zhruba 90 procent a pak se zrušila úplně. Roční náklady tohoto programu se vyhouply na 800 milionů liber (30 miliard Kč), což je dvojnásobek odhadů předešlé koaliční vlády, která jej zavedla.

Podle kritiků tento program umožňuje bohatým rodinám získávat subvence, které jim v podstatě platí i ti, kdo mají problémy platit rostoucí účty za energii, a propadají se tak do "energetické chudoby". Například britské ministerstvo energetiky uvedlo, že prudké snížení a postupné zrušení subvencí vyřeší problém přemrštěných výdajů na tento program a ochrání "těžce pracující, kteří platí účty", napsal list The Telegraph.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů