Středa, 24. dubna 2024

9. září patří bateriím. Nezapomeňte přinést všechny vybité baterie k recyklaci!

9. září patří bateriím. Nezapomeňte přinést všechny vybité baterie k recyklaci!

Středa 9. září 2015 bude poprvé v historii věnována třídění a recyklaci baterií v rámci Evropského dne recyklace baterií. Za vyhlášením této události stojí evropská asociace Eucobat, jejímž členem je také česká nezisková společnost ECOBAT. Ta již od roku 2009 provozuje na území České republiky kolektivní systém zpětného odběru přenosných baterií a akumulátorů.

Ptáte se, proč se Evropský den recyklace baterií slaví právě 9. září? V tento den se totiž narodil slavný italský lékař a fyzik Luigi Galvani (roku 1737), který se proslavil pokusy s takzvanou živočišnou elektřinou. Galvaniho badatelská činnost přivedla jeho současníka a oponenta Alessandra Voltu k sestrojení prvního galvanického článku. Princip tohoto článku se stal základním konstrukčním prvkem všech elektrických baterií a akumulátorů.

Cílem Evropského dne recyklace baterií je připomenout, proč jsou správné třídění a recyklace baterií důležité. Čím více vybitých baterií se totiž dostane do recyklačního procesu, tím méně přírodních zdrojů je nutno vytěžit k výrobě nových. Také zdraví nebezpečné látky, které mnohé baterie obsahují, se podaří prostřednictvím recyklace zachytit. Z jedné tuny baterií lze přitom recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. Věděli jste, že zinek z deseti kilogramů baterií poslouží k výrobě mosazi pro jeden saxofon?

Víte, kolik máte doma baterií?

Z průzkumu společnosti Recyklohraní o.p.s. vyšlo najevo, že průměrná česká rodina má doma 49 baterií, z toho 8 použitých. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti. V České republice se ročně vytřídí přes 1 000 tun použitých baterií a akumulátorů. To znamená, že se k recyklaci dostane pouze každá třetí baterie dodaná na trh. My všichni můžeme přispět k lepším výsledkům v následujících letech.

Zapojte se i vy, třídění baterií je snadné

ecoJak můžete tento významný den oslavit a přispět k ochraně životního prostředí? Začněte doma třídit baterie - je to skutečně jednoduché. Třídění vám usnadní sběrná krabička ECOCHEESE, kterou si můžete zdarma objednat na webové stránce www.ecocheese.cz. V rámci České republiky vám bude doručena přímo do schránky. Díky krabičce ECOCHEESE se vám již nebudou baterie povalovat v šuplících. Vše, co musíte udělat, je jednou za čas její obsah odnést na jedno ze sběrných míst, kterých je v Česku již přes 19 tisíc. Praktickou krabičku má doma již více než 120 tisíc domácností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů