Středa, 24. dubna 2024

Cena elektřiny na burze vůbec poprvé klesla pod 30 eur, může za to levné uhlí

Cena elektřiny na burze vůbec poprvé klesla pod 30 eur, může za to levné uhlí

Elektřina na trzích ještě nikdy nebyla tak levná. Cena dodávky jedné megawatthodiny na celý příští rok včera vůbec poprvé od vzniku pražské energetické burzy klesla pod 30 eur. Na německém trhu, se kterým je ten český silně propojený, je elektřina dokonce nejlevnější za posledních dvanáct let.

Ceny elektřiny v Česku a v Evropě padají dlouhodobě. Zatím nejdražší byla 1. července 2008, kdy na pražské PXE stála jedna megawatthodina na další rok rovných 90 eur, včera zavírala na 29,85 eura/MWh. Zatímco za dlouhodobým poklesem je hlavně nízká spotřeba elektřiny a nárůst výroby z dotovaných obnovitelných zdrojů, současný pokles jde na vrub globálnímu propadu cen ropy a uhlí.

"Rychlost asi všechny na trhu překvapila. Že by měla jít cena pod tu magickou třicítku, jsme čekali nejdříve po Novém roce," říká ředitel prodeje elektřiny a plynu ve společnosti Virtuse Jaroslav Codl.

"Cena elektřiny se dnes skládá z rovnice ceny emisních povolenek a cen černého uhlí, svou roli hraje i cena ropy," říká šéf obchodu a strategie ČEZ Pavel Cyrani. "A právě ceny uhlí a ropy padají na svá dlouholetá minima. Cena povolenky se hlavně díky odsouhlaseným reformám systému obchodování zatím drží," říká Cyrani.

Podle Codla i Cyraniho současný pokles cen komodit do jisté míry souvisí i s propady na čínských akciových trzích. Hlavně cena černého uhlí je totiž vázána na vývoj ekonomiky a Čína je jeho největším spotřebitelem na světě.

Otázkou zůstává, jaký dopad bude mít levná elektřina na největší českou elektrárenskou společnost ČEZ. Té se zatím poměrně daří - zatímco její němečtí konkurenti E.ON a RWE patří k největším propadákům německého burzovního indexu DAX, akcie ČEZ sice mírně ztrácí, firmě se ale zatím daří držet dividendovou politiku i při mírně klesajících ziscích.

"Na letošní i příští rok máme elektřinu z větší části již předprodanou, pokud by se současný trend udržel, promítly by se současné ceny do výsledků ČEZ až v delším období. To samé lze říct i o cenách pro zákazníky," říká Cyrani.
Podle analytika J&T Michala Šnobra je na tom ČEZ v rámci EU zatím dobře. "Ukazuje se, že na energetický trh v EU chybí lék. Změny se začnou dít až v momentu, kdy začnou první energetické firmy ve velkém své zdroje zavírat," říká Šnobr.

To se podle něj ale zatím netýká právě české energetické jedničky. Většina její elektřiny totiž pochází buď z levnějšího hnědého uhlí, nebo bezemisních jaderných a vodních elektráren.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů