Čtvrtek, 28. března 2024

Obama. Globální oteplování může mít ničivé dopady

Obama. Globální oteplování může mít ničivé dopady

Mezinárodní společenství nepostupuje dostatečně rychle na to, aby dokázalo řešit hrozbu globálního oteplování a změn klimatu. Řekl to americký prezident Barack Obama. "Podnebí se mění rychleji než úsilí, kterým na to reagujeme," řekl Obama v pondělí v Anchorage na Aljašce, kde se zúčastnil mezinárodní konference k Arktidě. Varoval také, že bez důrazné a koordinované reakce všech zemí budou mít změny klimatu ničivé dopady.

"Žádný ze zde přítomných států nepostupuje dost rychle. Věda je stále přesnější a dokazuje, že to, co bylo vzdálenou hrozbou, už je skutečností. Ti, kteří přehlížejí vědu, jsou stále osamělejší, jsou na ostrově, který mizí," uvedl Obama v projevu k účastníkům setkání.

Podle prezidenta lze dokázat, že je možné mít zdravé životní prostředí a zároveň silný ekonomický růst. "Buďme upřímní, obavy z narušení našeho životního stylu byly vždy jedním z hlavních argumentů proti akci. To je přitom ironie - neboť jen málo věcí může narušit naše životy tak hluboce, jako klimatické změny," dodal.

Dnes se pojede americký prezident podívat k jednomu z ledovců, které v důsledku oteplování podle vědců stále rychleji tají.

Cílem mezinárodního společenství je zajistit, aby se průměrná teplota ve světě nezvýšila oproti preindustriální době o více než dva stupně Celsia. Není ale jasné, zda se to může podařit. Spojené státy, které jsou po Číně druhým největším znečišťovatelem ovzduší na světě, se v tomto duchu zavázaly, že v porovnání s rokem 2005 sníží do roku 2025 nejméně o 26 procent množství skleníkových plynů, které vypouštějí do ovzduší.

Obama, který si boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit svého druhého funkčního období, se nyní snaží zajistit, aby své závazky ohledně omezování skleníkových plynů vyslovily před hlavní klimatickou konferencí i další státy. Konference se bude konat v prosinci v Paříži.

Americký prezident prý také navrhne, aby Spojené státy dříve zakoupily těžký ledoborec. Krok souvisí s rychlým táním ledovců, zpřístupňováním dalších námořních cest v Arktidě a záměrem Spojených států více využívat přírodní zdroje v oblasti. Nákup má vyjít asi na miliardu dolarů (asi 24 miliard Kč) a schválit ho musí Kongres. Ledoborec by měl být podle Obamy zakoupen do roku 2020.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů