Pátek, 29. března 2024

Siemens postaví nejvýkonnější větrný park na světě

Siemens postaví nejvýkonnější větrný park na světě

Společnost Siemens postaví pro skotskou firmu Scottish Power Renewables v Severním moři větrný park s největším výkonem na světě. Projekt pod názvem East Anglia One bude čítat 102 větrných elektráren Siemens a po svém dokončení v roce 2020 bude mít celkový výkon 714 MW. To představuje roční dodávku energie pro půl milionu domácností.

Do větrného parku East Anglia One, který vznikne 43 km od anglického pobřeží v Severním moři, instaluje Siemens úplně nový typ větrné elektrárny SWT-7,0-154. Ta je zajímavá nejen svým výkonem 7 MW, ale i rozměry. Lopatky jejího rotoru mají plochu 18 600 m2, což jsou přibližně tři fotbalová hřiště. Průměr rotoru je 154 metrů a jednotlivé listy spojuje náboj o průměru 4 metry. Díky mořskému větru by měla každá z elektráren vyprodukovat až 32 milionů kilowatt hodin ,,zelené" elektřiny, což je množství dostatečné pro přibližně 7000 domácností. Výstavba parku East Anglia One začne v roce 2017, dokončen pak bude v roce 2020.

Svou kapacitou převýší projekt East Anglia One dosud nejvýkonnější mořský větrný park London Array s výkonem 613 MW, na jehož výstavbě se Siemens rovněž podílel. Ten si ale se svými 175 větrnými elektrárnami i nadále ponechá statut nejrozsáhlejšího mořského větrného parku.

V České republice vybudoval Siemens větrný park Červený vrch na Olomoucku, který tvoří šest elektráren SWT-2,3-101 s celkovým výkonem 13,8 MW. Tyto elektrárny jsou vhodné pro nízkou až střední rychlost větru a jsou tedy ideální pro české podmínky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů