Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 4/2015: Ztrácíme půdu pod nohama

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Proč degraduje půda a jak ji ozdravit?...

Sedmá generace 4/2015: Ztrácíme půdu pod nohama

Co obnáší anglický aktivismus? Čím inspiruje Albert Schweitzer? Jak chutná šumavská PR kuchařka? Co s elektroodpadem a ilegálními skládkami? Proč vracet energetiku obcím? V čem ne/uspěly Rozvojové cíle tisíciletí? Jak izolovat dům těžce zadarmo? Bude Brno chytré? Proč narůstá xenofobie u ochránců zvířat? Jak funguje obchod s banány? Čím zaujme Rohanský ostrov? Proč neopouštět planetu?

V hlavním tématu čísla se noříme do půdy a zjišťujeme, proč se její kvalita zhoršuje, co proti tomu dělat a proč bychom neměli utíkat na jiné planety jako ve filmu Interstellar. V mediálním seriálu Jaromír Bláha sonduje nenápadnou, zato účinnou činnost PR agentur v konfliktu o Šumavu. V dalším dílu Šetrnější spotřeby Dominik Grohmann radí, jak tepelně izolovat dům pomocí ovčí vlny, a Dominika Grohmann přibližuje dění Světového týdne respektu k porodu. V Dobré energii Petra Němcová zachycuje trend navracení energetických a vodárenských společností do obecního vlastnictví, v odpadovém seriálu pak rozebíráme recyklaci elektroodpadů, kterých v České republice i na světě neustále přibývá.

Jako obvykle v čísle nechybějí reportáže: Renata Svobodová si zajela na jih Hané, kde se chystá Moai park, Lucie Svobodová prožila přírodovědnou exkurzi po Rohanském ostrově a Jakub Jirků se dělí o zážitky z pobytu mezi anglickými komunitními aktivisty.

V rozhovorech nám vysvětluje pedolog Jan Frouz, proč máme nechat půdu v klidu, zakladatel portálu ZmapujTo Miroslav Kubásek radí, jak na černé skládky, brněnský politik Jaroslav Kacer obhajuje Smart City vizi a dvojice členů fair tradového družstva z Návětrných ostrovů popisuje, jak funguje mezinárodní obchod s banány.

Dále hodnotíme ne/plnění Rozvojových cílů tisíciletí pro roky 2000-2015, upozorňujeme na xenofobní nálady v části ochranářského hnutí a připomínáme život a dílo misionáře humanismu Alberta Schweitzera. V Kulturní zahradě se dočkáte například polemiky Martina Vyhnala s Miroslavem Kutalem nad dokumentárním filmem Causa Carnivora a recenzí knih Více bláta! a Půda. Zdravá, živá, úrodná. Vše jako obvykle doplňujeme pravidelnými rubrikami Ekologický kompost, Terrapie, Před 7.G, Librarium a Občanský kalendář.

Na webu si též můžete prohlédnout čtyři nové fotogalerie, zachycující férovou produkci banánů, šumavské PR hrátky, berlínskou rekomunalizační kampaň a anglický aktivismus.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Malé, zato úrodné lány přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů