Úterý, 19. března 2024

Zásadní změny v systému označování nebezpečných odpadů

Česká asociace odpadového hospodářství informuje o blížících se změnách v označování nebezpečných odpadů, které se týkají prakticky všech, kteří s nebezpečnými odpady nakládají.

Zásadní změny v systému označování nebezpečných odpadů

Změna chemického nařízení se týká i odpadů

Podle nyní platného znění zákona o odpadech (§ 13) se nebezpečné odpady označují grafickým symbolem s odkazem na zákon o chemických látkách a chemických směsích. Nařízení EP a R (ES) č. 1272/2008 (,,nařízení CLP") však zavedlo zcela nový systém klasifikace a označování chemických látek a směsí s tím, že pro chemické směsi byla účinnost nařízení posunuta až k 1. červnu 2015 (nové piktogramy a písemné vyjádření nebezpečnosti). Označování nebezpečných chemických směsí se dotýká i označování nebezpečných odpadů.

Současné značení bude možné pouze do konce roku 2015

Věc je aktuálně řešena právě schválenou tzv. ,,infringementovou" novelou zákona o odpadech Tato novela obsahuje nové znění § 13, které reaguje na výše popsanou situaci. V návaznosti na tuto novelu připravuje MŽP rovněž vyhlášku, která upraví podrobnosti. MŽP předpokládá nabytí účinnosti těchto dvou právních předpisů v říjnu až listopadu tohoto roku, s tím, že podle přechodného ustanovení infringementové novely by bylo možné používat dosavadní označování nebezpečných odpadů až do konce roku 2015.

Přechodná ustanovení k vydaným osvědčením a pověřeným osobám

Infringementová novela reaguje také na nové nařízení Komise (EU) č. 1357/2014, kterým se mění kódové označení, názvy a definice jednotlivých nebezpečných vlastností odpadů. V infringementové novele jsou tak obsažena přechodná ustanovení, podle kterých zůstávají v platnosti vydaná osvědčení o vyloučení nebezpečných vlastností a je řešena situace pověřených osob.

11. Osoby pověřené k hodnocení nebezpečných vlastností odpadů uvedených v příloze č. 2 k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, pod označením kódem H1, H2, H3-A, H3-B, H12, H14 a H15 se považují za osoby pověřené k hodnocení nebezpečných vlastností uvedených v příloze přímo použitelného předpisu Evropské unie o nebezpečných vlastnostech odpadů1) pod označením HP 1 až HP 3, HP 12, HP 14 a HP 15. Osoby pověřené k hodnocení nebezpečných vlastností odpadů uvedených v příloze č. 2 k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, pod označením kódem H4 až H11 a H13 se považují za osoby pověřené k hodnocení nebezpečných vlastností uvedených v příloze přímo použitelného předpisu Evropské unie o nebezpečných vlastnostech odpadů1) pod označením HP 4 až HP 11 a HP 13.

12. Osvědčení o vyloučení nebezpečných vlastností odpadu vydaná přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona podle § 9 odst. 1 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se považují za osvědčení o vyloučení nebezpečných vlastností uvedených v příloze přímo použitelného předpisu Evropské unie o nebezpečných vlastnostech odpadů1) a zůstávají v platnosti až do uplynutí doby platnosti, která je v nich stanovena. To neplatí, byly-li splněny podmínky pro okamžité pozbytí platnosti osvědčení o vyloučení nebezpečných vlastností odpadu uvedené v § 9 odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Je vhodné vyčkat na vyhlášku

Protože se změna názvů nebezpečných vlastností dotkne i identifikačních listů nebezpečných odpadů, MŽP ve sdělení (viz níže) uvádí, že není vhodné tyto listy nyní aktualizovat, protože příslušná připravovaná vyhláška bude požadavky na obsah listů upravovat. Závěrem MŽP doporučuje původcům odpadů, oprávněným osobám a osobám pověřeným k hodnocení nebezpečných vlastností odpadů postupovat podle stávajícího znění zákona o odpadech a jeho prováděcích předpisů až do doby nabytí účinnosti novelizace (předpoklad podzimní měsíce tohoto roku).

Ke stažení

Na webu ČAOH je k dispozici také samotné sdělení Ministerstva životního prostředí k této věci: oo-sdeleni-k-oznacovani-no.pdf [ 288.62 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů