Sobota, 20. dubna 2024

Naši ptáci letí do Afriky!

Naši ptáci letí do Afriky!

Začátkem září se velká část našich stěhovavých ptáků vydává na cestu do Afriky. Sledovat je můžeme v podzimní, africké fázi mezinárodního vzdělávacího programu Jaro ožívá (www.springalive.net).

Na jaře jsme v přírodě i na webových stránkách Jaro ožívá (www.springalive.net) sledovali přílet ptáků. Ptáci u nás vyvedli svá mláďata a nyní pro ně nastává čas odletu zpět do Afriky. Někteří, jako například rorýsi, již odlétli. Pro jiné migrace vrcholí. A s návratem dětí do školních lavic začala letošní africká fáze programu Jaro ožívá.

,,Stejně jako na jaře naše děti sledovaly přílet stěhovavých ptáků z Afriky, nyní sledují děti v Africe přílet ptáků na zimoviště a svá pozorování zadávají na stránky Jaro ožívá," říká Gabriela Dobruská, která Jaro ožívá v Česku koordinuje. Díky nim se i vy můžete na stránkách Jaro ožívá www.springalive.net dozvědět, kdy do Afriky doletěly třeba první vlaštovky.

,,V druhé polovině srpna nám z různých míst chodily zprávy o pozorování obrovských hejn čápů na polích či kroužících na obloze. Na některých místech pozorovali i více než 100 čápů," uvedla dále Dobruská. ,,Vydáte-li se nyní do přírody, můžete pozorovat hejna vlaštovek a jiřiček houfujících se na drátech elektrického vedení, hejna špačků na polích či množství různých druhů kachen a potápek na rybnících. Pokud bude mít rybník částečně obnažené dno, máte velkou a jedinečnou šanci pozorovat různé druhy bahňáků - ptáků, kteří přes nás většinou jen protahují a hnízdí na dalekém severu."

Proč ptáci na podzim odlétají?

Kvůli potravě. Mnoho druhů má výrazně sezónní jídelníček: hmyz, plody, semínka. Najít potravu v zimě není jednoduché. Ti, kteří to dokáží, mohou zůstat, zima jim nevadí - to je snadno pochopitelné. Proč ale nezůstanou v Africe? Proč se každým rokem vydávají na tak dlouhou a strastiplnou cestu, na které jich mnoho zahyne? Odpověď je jednoduchá - na severu, kde je mírné léto, dny jsou dlouhé, ptáků míň a všude mnoho hmyzu, je jednodušší vyvést mláďata, než na horkém jihu plném konkurence a predátorů. Migrace tak usnadňuje přežití druhů, přestože část ptáků během dlouhé cesty zahyne.

Festival ptactva - festival migrace ptáků

Pokud nevíte, kam se za ptáky vydat, zúčastněte se Festivalu ptactva, který pořádá Česká společnost ornitologická. O prvním říjnovém víkendu se na různých místech budou konat vycházky za ptáky, často spojené i s ukázkou kroužkování. Více informací o této akci získáte na www.cso.cz.

Kontakt

Gabriela Dobruská, dobruska@ birdlife.cz, 724 687 996

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů