Pátek, 29. března 2024

Na vrcholu Lysé hory v Beskydech vyroste nová fotovoltaická instalace

Na vrcholu Lysé hory v Beskydech vyroste nová fotovoltaická instalace

Klub českých turistů otevírá v sobotu 5. 9. 2015 novou Bezručovu turistickou chatu na Lysé hoře. Děje se tak třicet sedm let poté, co původní chata Klubu českých turistů ( KČT) v roce 1978 vyhořela.

KCT

Slavnostní akt, ke kterému jsou pozváni někteří poslanci a senátoři, řada krajských politiků, primátorů a starostů obcí, stejně jako řada představitelů s KČT spolupracujících organizací, zástupců stavebních firem, hlavní sponzoři výstavby chaty i stovky dobrovolníků, kteří s výstavbou chaty pomáhali, začíná na Lysé hoře v 11 hodin.

Podle sdělení KČT na zábradlí terasy chaty budou umístěny fotovoltaické články na krytí části spotřeby elektrické energie. Na Lysé hoře tak vznikne nejvýše položená fotovoltaická instalace v České republice.

Celý projekt Bezručovy chaty představuje moderní zelenou stavbu. Vytápění chaty je řešeno tepelným čerpadlem, beroucím teplo z pěti hlubinných vrtů. Celá chata je energeticky řešená jako pasivní objekt. Má dokonalou izolaci pláště, všechna okna mají trojité zasklení determálním sklem.

V chatě jsou na výstupu vzduchu odsátého ve společenských místnostech a kuchyni instalovány výměníky tepla, které předávají teplo nasávanému vzduchu. Chata byla již celou zimu 2014/2015 vytápěna tímto systémem. Ten bezchybně obstál i při nejnižší naměřené vnější teplotě -17 °C.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů