Středa, 24. dubna 2024

Brno má nové kontejnery na vysloužilá elektrozařízení

Brno má nové kontejnery na vysloužilá elektrozařízení

Brno má v 37 sběrných střediscích odpadu nové kontejnery na vysloužilé elektrospotřebiče. Zájem obyvatel o třídění elektrozařízení trvale roste a kontejnery na ně byly zatím ale jen někde, řekl dnes ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Město si kontejnery zdarma půjčuje od společnosti Elektrowin, která odpad potom zužitkovává.

V roce 2013 lidé v Brně odevzdali 407 tun elektrospotřebičů, loni to bylo 489 tun. "Dříve byly kontejnery jenom na některých sběrných dvorech a nebo se elektrozařízení sbírala při různých jednorázových akcích. Nyní už jsou téměř na všech střediscích, a pokud to bude potřeba, bude jich přibývat," informoval Žára.

Lidé mohou vyhodit například stará videa, varné konvice, mixéry, kávovary, mikrovlnky, mobilní telefony a další elektrozařízení. Do kontejnerů mohou dát ale i nabíječky, úsporné žárovky nebo staré baterie.

"Recyklace všeho druhu má nezanedbatelný vliv na kvalitu životního prostředí. Výrazně tím šetříme drahou a energeticky náročnou těžbu primárních surovin. Díky využití materiálu ze 489 tun starých elektrozařízení uspoříme 4,5 GWh elektrické energie nebo 160.000 litrů ropy," uvedl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Brno je jedním z prvních měst v Česku, které uzavřelo smlouvu s kolektivními systémy zajišťujícími zpětný odběr elektrozařízení, a to už v roce 2006. "Díky úzké spolupráci Brna s kolektivním systémem Elektrowin jsou brněnská střediska vybavená speciálními klecovými kontejnery. Nabídnou občanům komfortnější ukládání spotřebičů a zároveň usnadní manipulaci při odvozu elektrozařízení ke zpracovateli," dodal Žára.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů