Pátek, 29. března 2024

Ve středních Čechách přibudou u lesů zelené pásy, nahradí obilí

Ve středních Čechách přibudou u lesů zelené pásy, nahradí obilí

Ve středních Čechách přibudou u lesů zelené pásy, nahradí z malé části obilí. Podle dotačních pravidel, které schválila vláda, má na polích v Česku totiž přibýt zeleň, jinak zemědělci přijdou o část dotací. Dříve nebylo možné pásy kolem lesa do zazelenění počítat kvůli složité kontrole. Zahrnutí těchto pásů a další úpravy dotačních podmínek by ministerstvo zemědělství mělo schválit v říjnu. Započítání ploch podél lesů by pomohlo například zemědělcům na Křivoklátsku nebo v okolí Brd, kde s lesy sousedí hodně polí. ČTK to řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Nová pravidla zemědělcům nařizují zazelenit pět procent osevních ploch, to znamená nechat je ladem, nebo na nich pěstovat například vojtěšku či hrách, které na sebe vážou dusík. Opatření má pomoci zachovat rozmanitost přírody i kulturní krajiny. Dotace na hektar obhospodařované půdy činí zhruba 6000 korun, pokud by zemědělec nesplnil podmínku zazelenění, přišel by o třetinu této částky.

Pásy zeleně mezi lesem a polem rovněž sníží množství zvěře, která se bude v poli pohybovat a působit na něm škody. "Výhodné by také pro zemědělce bylo zařazení do zazelenění dlouhodobě podmáčených míst, která nejsou oficiálními mokřady," uvedl Stehlík. Uvedená místa se dají jen těžko obhospodařovat, ale dříve na ně bez toho nebylo možné brát dotace. Teď už by tyto plochy mohly být zahrnuty do povinně zazeleněných ploch a zemědělci by přitom o dotace nepřišli. Navíc by to přispělo k různorodosti krajiny.

Ve středních Čechách je zhruba 300.000 hektarů osevních ploch, z toho zelené plochy zaberou v nejbližších letech přibližně 15.000 hektarů, tedy požadovaných pět procent. Toto pravidlo se netýká zemědělců, kteří hospodaří na plochách do 15 hektarů rozlohy. Dříve bylo pro zelené plochy vyčleněno přibližně jedno až dvě procenta ploch. Podle Stehlíka by se neměl v příštím roce nijak zásadně měnit podíl pěstovaných plodin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů