Pátek, 29. března 2024

Zjištění českých ekologů mohou pomoci při předvídání globálních změn

Zjištění českých ekologů mohou pomoci při předvídání globálních změn

Příčinami rozdílů v biologické rozmanitosti na povrchu Země se prostřednictvím analýzy dostupných dat a vlastního terénního výzkumu zabýval tým českého ekologa Davida Storcha. Výsledky spolupráce s několika světovými pracovišti, například s americkou Yaleovou univerzitou, publikovaly nejprestižnější časopisy, mezi nimi i Nature nebo elitní ProceedingsoftheNationalAcademyofSciences (PNAS). Přínos tohoto základního výzkumu nyní Cenou předsedy ocenila i Grantová agentura České republiky, která ho financovala.

Vědci pomocí statistických metod analyzovali globální data o rozšíření různých skupin rostlin a živočichů na Zemi. Zajímali se nejenom o to, kde se jednotlivé organismy vyskytují, ale také o jejich vzájemnou evoluční příbuznost. Zjistili, že rozdíly v biologické rozmanitosti není možné přičíst na vrub jedinému faktoru. Zatímco počet druhů narůstá se zvětšováním sledované plochy na všech kontinentech podle univerzální zákonitosti, s pozorovaným nárůstem počtu druhů směrem k rovníku je to složitější. Nepotvrdila se domněnka, že počet druhů roste díky nárůstu celkového počtu jedinců. Pokles počtu druhů směrem od rovníku k pólům nelze vysvětlit ani rychlejším vznikáním druhů v tropech.Spíše se zdá, že každé prostředí má limit pro celkový počet druhů, které se zde mohou vyskytovat.

,,Globální data o rozšíření různých druhů na Zemi, která jsme analyzovali, jsou k dispozici teprve v posledních několika letech, dříve dostupná nebyla," říká David Storch z Centra pro teoretická studia a Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. ,,Naše zjištění mohou mít zásadní dopad na schopnost předvídat změny v biologické rozmanitosti způsobené současnými globálními změnami," dodává DavidStorch. Doplňující terénní výzkumy prováděli vědci v zahraničí, především v Africe, ale i u nás. Pracovali například v bývalém vojenském prostoru Mladá u Milovic, svého času hlavním centru sovětských vojsk. V tomto biologicky nesmírně cenném bezlesém prostředí detailně studovali společenstva rostlin a počítali počty jedinců a počty druhů.

V hodnocení současného stavu přírody se podle Davida Storchazatím nenaplnily katastrofické, ale ani pozitivní scénáře. Příroda se vyvíjí, avšak jinak, než bylo předpovídáno. Hlavním problémem u nás je v současné době především zarůstáníbezlesých ploch, které v naší přírodě v minulých stoletích dominovaly vlivem extenzivního zemědělství. Ideální je přitom jemnozrnná mozaika lesů a bezlesí.Dnes vzniká takzvaná nová divočina a do krajiny se vracívelké šelmy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů