Pátek, 29. března 2024

Lidé budou uklízet Česko. Dobrovolníci v akci Ukliďme svět vysbírají odpadky ve svém okolí

Lidé budou uklízet Česko. Dobrovolníci v akci Ukliďme svět vysbírají odpadky ve svém okolí
  • V sobotu a neděli 19. a 20. září se bude konat tradiční Čištění Vltavy.
  • Lidé také mohou zorganizovat úklidovou akci u svých domovů nebo pomoci s úklidem jiným.
  • Akce Ukliďme svět je celosvětový den, kdy lidé úklidem zlepšují životní prostředí.

Na nohy holínky, do rukou pytle na odpadky. Už příští víkend budou mít lidé možnost zapojit se do celosvětového dne Clean Up the World! (Ukliďme svět!). Již přes 25 let se dobrovolníci po celém světě o tomto víkendu vydávají uklidit kousek svého okolí, ať už v přírodě, nebo ve městě.

V České republice je tomu stejně. Kampaň, kterou v tuzemsku koordinuje Český svaz ochránců přírody, se letos uskuteční již po 23. Zapojit se může každý, komu není lhostejné jeho okolí a chce pomoci životnímu prostředí. Buď tím, že jednotlivec sám zorganizuje úklid na místech, kde si myslí, že je potřeba, nebo se jako dobrovolník zapojí do úklidů s ostatními. Podrobnosti o tom, jak se zúčastnit, jsou na stránkách www.uklidmesvet.cz.

Český svaz ochránců přírody tak pomocí kampaně vyzývá veřejnost, aby se aktivně zapojila do péče o své okolí a aby se lidé více zajímali o to, jak vypadá prostředí, ve kterém žijí. Dobrovolníky svaz podporuje tím, že jim poskytuje pomůcky k úklidům, jako například pytle a rukavice zdarma, nebo poradí, jak si zorganizovat vlastní úklid. Ohlas je letos prozatím veliký. Už při podobné jarní akci Ukliďme Česko zmizelo z krajiny více jak 1000 tun odpadků a do akce se zapojilo přes 30 tisíc dobrovolníků.

Každý pořadatel úklidu si o termínu své akce rozhoduje sám. Svoji akci nejprve registruje na webu www.uklidmesvet.cz, čímž si zároveň může zažádat o pytle a rukavice. Akce se poté zobrazí na mapě se všemi aktuálně registrovanými úklidy, kde ji vidí i veřejnost. Kdo chce přiložit ruku k dílu, nemusí hned pořádat akci vlastní, stačí, když se připojí již k plánovanému úklidu. Už nyní je nahlášeno 227 úklidových akcí, což je o čtyři více než loni. Za loňský rok lidé při tomto úklidu sesbírali 157 tun odpadu.

Již příští víkend se dále nabízí další šance, jak pomoc v úklidech ještě podpořit. Právě na celosvětový víkend Clean Up The World! v sobotu 19. a neděli 20. září se bude konat již tradiční Čištění Vltavy z Vyššího Brodu do Boršova, kdy se dobrovolníci na loďkách vydávají z řeky lovit ,,poklady" nahromaděné během vodácké sezóny.

Mnoho akcí si pořádají i školy a školky. Nejen pro děti je však připravena fotografická soutěž, focením vtipných nálezů či momentek si mohou zpestřit práci všichni účastníci. Nejlepší fotografie budou na konci roku oceněny hodnotnými cenami.

Pro všechny, kterým není lhostejný stav prostředí, v němž žijí, je tu navíc mobilní aplikace ZmapujTo. Díky ní mohou lidé hlásit a mapovat černé skládky. Data poslouží jako podklad pro přípravu příštího ročníku. Generálním partnerem kampaně je Nadační Fond Veolia.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů