Pátek, 26. dubna 2024

Od roku 1970 podle studie ubylo 49 procent mořských živočichů

Od roku 1970 podle studie ubylo 49 procent mořských živočichů

Za uplynulých 45 let ubylo 49 procent mořských savců, ptáků, ryb a plazů. Uvádí se to ve studii, na níž spolupracoval Světový fond na ochranu přírody (WWF) a londýnská zoologická společnost. Ještě větší je podle jejich poznatků snižování populace druhů, jimiž se živí lidé. V případě tuňáků a makrel činí úbytek počtu jedinců 74 procent. Za hlavní příčinu se považuje nadměrný výlov a klimatické změny.

"Oceánům škodí lidská aktivita. Ryby se loví rychleji, než se stačí reprodukovat, přičemž se ničí i populace nedospělých jedinců," řekl šéf WWF Marco Lambertini. Výsledek výzkumu je založen na pozorování 1200 živočišných druhů od roku 1970.

Největší úbytek studie zaznamenala v případě sumýšů, známých také pod názvem mořská okurka a považovaných za luxusní pokrm v Asii. Na Galapágách se v minulých pěti letech jejich populace zmenšila o 98 procent, v Rudém moři o 94 procent.

Podle studie živočichové přicházejí také o své přirozené prostředí, jelikož ubývá například ploch s mořskými řasami nebo mangrovníky, které rostou na pobřeží v tropických oblastech a jsou domovem mnoha živočišných druhů.

Změny klimatu se projevují v oceánech absorpcí většího množství oxidu uhličitého. Voda je tak kyselejší, což mnoha živočichům nesvědčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů