Sobota, 27. dubna 2024

Poplatky za odpad bude promíjet obecní úřad, ne zastupitelstvo

Poplatky za odpad bude promíjet obecní úřad, ne zastupitelstvo

Poplatek za komunální odpad bude promíjet obecní úřad, nikoli zastupitelstvo obce. Rozhodla o tom dnes Sněmovna na návrh Senátu. Své původní rozhodnutí, že by prominutí poplatku mělo schvalovat zastupitelstvo, tak změnila. Úprava je součástí novely o místních poplatcích, která má od poplatků za odpad osvobodit děti z dětských domovů a obdobných zařízení a také obyvatele domovů pro zdravotně postižené a pro seniory. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Senátory k úpravě vedlo to, že prominutí poplatku je správním rozhodnutím. Projednávání žádosti o prominutí poplatku na veřejném zasedání zastupitelstva by bylo navíc v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, upozornil poslance senátor ODS Pavel Eybert. Poslankyně ANO Kristýna Zelienková marně hájila původní návrh argumentem, že obecní zastupitelstvo stanovuje poplatky místní vyhláškou, a proto by mělo rozhodovat o jejich prominutí.

Obecní úřad by mohl občany od poplatku za odpad osvobodit v případech, pokud by pro to byly závažné důvody. Tuto možnost měly obce podle zákona do konce roku 2010, a novelou se tedy tato pravomoc obnoví. Úřad bude mít možnost poplatky promíjet úplně nebo částečně také v případě živelních událostí.

Novela počítá také s tím, že odpovědnost za hrazení komunálních plateb za děti ponesou jejich rodiče. Nemohlo by se tak už stát, že by děti po dovršení 18 let věku čelily exekuci kvůli dluhům za odvoz komunálního odpadu. Některé děti tak prý dluží obcím několikatisícové částky, aniž o tom vědí. U lidí s omezenou svéprávností by poplatková povinnost přecházela na opatrovníka, pokud byl jmenován.

V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát, uvádějí zastánci předlohy. Ze stejných důvodů mají být osvobozeni obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a domovů pro seniory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů