Čtvrtek, 18. dubna 2024

O místo šéfa ČIŽP se ucházejí čtyři kandidáti včetně Geusse

O místo šéfa ČIŽP se ucházejí čtyři kandidáti včetně Geusse

Do konkurzu na ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se přihlásili čtyři kandidáti. Ministerstvo životního prostředí podle své mluvčí Petry Roubíčkové očekává, že se o novém šéfovi inspekce rozhodne do konce října. Jména uchazečů ale MŽP s odvoláním na nový služební zákon nezveřejnilo. Mluvčí inspekce Radka Burketová ČTK nicméně potvrdila, že jedním z kandidátů je i současný ředitel Erik Geuss, který inspekci vede od loňského prosince.

"Na MŽP se sejde komise a uskuteční se výběrové řízení. Uchazeče ale nemůžeme zveřejnit, protože jde o správní řízení. Konkurz probíhá podle zákona o státní službě," řekla Roubíčková.

Konkurz vyhlásil náměstek pro státní službu Josef Postránecký začátkem srpna, zájemci se mohli hlásit do 4. září. Geusse kritizovali nevládní organizace i bývalí zaměstnanci, výběrové řízení bylo podle MŽP nicméně vypsáno v souvislosti se služebním zákonem.

Postránecký v polovině července konstatoval, že Geuss byl do funkce jmenován v rozporu se zákonem. Jeho jmenováním se zabýval poté, co si na postup ministerstva životního prostředí stěžovali odvolaní zaměstnanci inspekce. Ministerstvo ale trvalo na tom, že Geusse do funkce jmenovalo podle zákona a Geuss kritiku na své vedení inspekce odmítl.

Inspekce po nástupu Geusse prošla několika personálními změnami, které byly kritizovány. Například necelé tři měsíce po svém jmenování Geuss odvolal čtyři z deseti šéfů krajských inspekcí, pátý ve stejný den rezignoval z osobních důvodů.

Za Geussova působení se inspekce stala součástí takzvané Malé kobry, týmu složeného z ČIŽP a dalších orgánů, který se začal zabývat krádežemi kovů a další "odpadovou kriminalitou". Výsledky jedné z jarních akcí zaměřené na kontrolu sběren kovů zveřejnila minulý týden. V příštím roce by měla inspekce dostat více peněz ze státního rozpočtu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů