Čtvrtek, 25. dubna 2024

Libanonská policie se střetla s aktivisty kvůli krizi s odpadky

Libanonská policie se střetla s aktivisty kvůli krizi s odpadky

Bejrút - Libanonská policie se dnes střetla s demonstranty, které vyhnala do ulic krize kolem odvozu odpadků z ulic Bejrútu. Protestující se sešli před budovou parlamentu, kde se konalo další jednání o vyřešení měsíce trvající krize. Někteří měli vajíčka, která chtěli házet na konvoje převážející politiky, jiní blokovali silnici. Policisté proti nim tvrdě zasáhli, uvedla agentura AP. Několik zraněných bylo odvezeno do blízkých nemocnic.

Podle organizátorů protestů ze skupiny fungující pod heslem "Páchnete" bylo zadrženo asi 40 osob. Ještě večer protestovaly před vládními budovami desítky lidí, kteří požadovali propuštění zadržených a skandovali hesla proti vládě. Někteří házeli pytle s odpadky na plot s ostnatým drátem, který se kolem budov objevil, jiní na protest zapalovali odpadky. "Zůstaneme tady až do té doby, než bude propuštěn poslední ze zadržených," uvedl jeden z demonstrantů.

Libanonská policie se střetla s demonstranty, které vyhnala do ulic krize kolem odvozu odpadků z ulic Bejrútu.

Odpad se vrší od července, kdy obyvatelé zablokovali vjezdy na hlavní skládku pro Bejrút, ležící poblíž jejich vesnic. Skládka byla otevřena v roce 1997 s tím, že hlavnímu městu a několika dalším oblastem bude sloužit jen několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, nyní je v ní už 15 milionů tun. Občané se snažili vynutit si protesty uzavření skládky už loni a protest ukončili, až když jim vláda slíbila, že problém bude vyřešen do letošního 17. července.

Libanonská vláda schválila minulý týden plán na řešení krizového stavu. Za městem byly vybrány dvě nové skládky, tento plán nicméně zatím nebyl realizován.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů