Úterý, 16. dubna 2024

Nový turistický cíl na okraji Šluknova - Stezka Střelnice u Pazderáku

Nový turistický cíl na okraji Šluknova - Stezka Střelnice u Pazderáku

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) slavnostně zpřístupnil část území bývalé vojenské střelnice u Šluknova a vybudoval zde naučnou stezku. Návštěvníci se ode dneška dostanou od nedaleké chráněné nivní louky po haťovém chodníku a mostku až ke tři sta let starému dubu.

Krásné místo na příjemné procházky, především pro obyvatele Šluknova, vzniklo v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. ,,Ten se snaží lidem poučnou i zábavnou formou přibližovat přírodu, kterou mají leckdy doslova za domem a o jejíž existenci třeba někteří neměli ani ponětí," řekla Zuzana Kučerová z NET4GAS.

Stezka představí malý Wenischův rybníček, mokřady a nivní louky nebo památný dub v prostoru bývalé střelnice, od které převzala i své pojmenování. Vyskytují se tu spíše běžné druhy rostlin a zvířat, ale pozorní návštěvníci mohou spatřit chráněné ledňáčky, ropuchy nebo čolky. Pozůstatky střeleckých pozic a dostřelišť jsou v terénu patrné ještě dnes. Malý i velký návštěvník si tak může na vlastní kůži vyzkoušet odhad vzdálenosti umístěných terčů v terénu na interaktivním prvku stezky.

,,Jedním z hlavních důvodů proč jsme vybrali do programu tuto lokalitu, byl památný dub, který jsme chtěli ukázat veřejnosti a je jakýmsi cílem a ,,odměnou" pro návštěvníky, kteří na stezku zavítají," říká člen místního sdružení ČSOP Pavel Bolík. Navíc dodává, že: ,,Díky haťovému chodníčku a mostku se nyní lidé bezpečně dostanou přes zamokřené části území suchou nohou a zvládnou to jak rodiny s dětmi a kočárky, tak handicapované osoby s doprovodem. Na konci si lidé mohou odpočinout pod zastřešeným posezením."

Trasa stezky měří asi 450 metrů a nachází se dva kilometry od rozcestníku turistických tras na hlavním šluknovském náměstí. Návštěvníci se tam z centra dostanou po modré turistické trase a dále po cyklotrase 3043. GPS 51.0094981N, 14.4694756E.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů