Čtvrtek, 28. března 2024

NSZM ČR prezentovala na severské konferenci Zdravých měst Evropy 2015

NSZM ČR prezentovala na severské konferenci Zdravých měst Evropy 2015

V nejseverněji položeném evropském Zdravém městě, finském Kuopiu, se na konci června 2015 konala již 26. konference zástupců Zdravých měst WHO z celého evropského regionu.

Ústředním tématem letošního ročníku bylo systémové zahrnutí tématu zdraví do všech připravovaných a realizovaných politik (Health In All Policies - HiaP). Dr. Agis Tsouros, dlouholetý ředitel mezinárodního programu Zdravá města WHO, ve svém úvodním slovu uvedl: ,,..zdraví je zásadní podmínkou, indikátorem i výstupem udržitelného rozvoje měst". Dále hovořil o globálních výzvách pro oblast zdraví a jeho podpoře na místní úrovni. Celým setkáním se nesly diskuze o účinných partnerstvích napříč sektory i úrovněmi veřejné správy a o tom, jak nejlépe integrovat zdraví mezi klíčová strategická témata politických vedení měst a obcí. Stranou nezůstaly oblasti jako doprava, územní plánování či udržitelný turismus a jejich vazba na zdraví.

Zajímavý pohled a inspirace ze zámoří prezentovala Christine McLaren, která představila koncept ,,Šťastného města - Happy City", který se úspěšně rozvíjí v kanadském Vancouveru. Česká Národní síť Zdravých měst a město Litoměřice prezentovaly hned v úvodní den konference systém české inovace v udržitelném rozvoji a zdraví na místní úrovni, např. hodnocení municipalit dle Kritérií místní Agendy 21 a čerstvé zkušenosti z auditu udržitelného rozvoje kategorie ,,A", do které se v letošním roce Litoměřice hlásí.

Hlavním bodem prezentace NSZM ČR byla Databáze strategií a její využitelnost pro strategické řízení k udržitelnému rozvoji a zdraví. Databáze je nejen národní knihovnou strategických dokumentů, ale za její pomoci lze velice efektivně vyhledávat napříč dokumenty na národní, regionální i místní úrovni i jednotlivá témata - například právě téma zdraví či jeho detailnější podtémata. Databáze strategií je rozvíjena v gesci Ministerstva pro místní rozvoj, které finančně podpořilo mezinárodní propagaci Databáze prostřednictvím prezentace zástupce NSZM na celoevropské konferenci.

Účastníci odborné sekce v rámci konference ocenili nejen systémový přístup a spolupráci NSZM ČR s resorty na národní úrovni, ale rovněž integrovaný pohled na vyhodnocování postupu měst a obcí v České republice k udržitelnému rozvoji. Bylo zde možné porovnat tyto zkušenosti s jinými přístupy, např. z města Cork v Irsku či města Pécs v Maďarsku, která pro vyhodnocování a monitoring využívají celoplošné průzkumy v rámci zdravotních plánů.

Letošní konference se zúčastnilo více než 300 zástupců Zdravých měst WHO v Evropě a jejich národních sítí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů