Pátek, 29. března 2024

Automat pozná starý telefon a nabídne slevu

Unikátní Mobilomat pomáhá ekologicky třídit vysloužilé mobily

Automat pozná starý telefon a nabídne slevu

Zbavit se starého telefonu v automatu? Od konce září je to možné v pražském obchodním centru Chodov. S neotřelým způsobem sběru nepotřebných telefonů přišla nezisková společnost ASEKOL. Ve spolupráci s prodejcem elektra, společností DATART, nabízí lidem snadnou možnost zbavit se bezpečně starých mobilních telefonů a ještě k tomu získat odměnu.

,,Lidé, kteří chtějí starý mobil vyhodit správně, mohou telefon jednoduše odevzdat do našeho nového Mobilomatu. Šest set nejrychlejších dostane navíc výměnou poukázku na nákup," popisuje Martina Ďaďová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. První automat na použité telefony bude od 25. září umístěn v prodejně DATART v pražském obchodním centru Chodov.

automat,,Podle průzkumů leží doma lidem až osm milionů nepoužívaných telefonů, které lze zrecyklovat. Řada Čechů totiž neví, kam s nepotřebnými přístroji. Naším cílem je jim recyklaci co nejvíce přiblížit a usnadnit. Pokud se chtějí chovat ekologicky, měli by mít k tomu co nejvíce příležitostí," vysvětluje Ďaďová hlavní popud ke zřízení automatu na telefony.

Mobilomat navíc nabídne poctivým třídičům odměnu. Prvních pět set lidí dostane od partnera akce, společnosti DATART, za vysloužilý telefon poukázku v hodnotě 200 korun na nákup v obchodě. Dalších sto odmění druhý z partnerů projektu, společnost Samsung. Odnesou si 1 000 korun na nákup nového televizoru značky Samsung.

Samotný Mobilomat nemá v Evropě obdoby, přitom funguje jednoduše. ,,Stačí, když si lidé s sebou na nákup vezmou svůj starý a nepotřebný telefon. Zařízení už samo pozná, zda se opravdu jedná o mobil, a podle toho jej buď přijme, nebo odmítne," říká Ďaďová. Mobilomat tak zabrání vtipálkům, kteří by chtěli vhazovat dovnitř cokoliv jiného.

První Mobilomat bude od 25. září až do konce ledna příštího roku na zkoušku umístěn v prodejně společnosti DATART na Chodově. ,,Věříme, že si lidé rychle zvyknou zbavovat se tímto bezpečným způsobem telefonů, které se jim hromadí doma ve skříni, a jež by mnozí bohužel vyhodili do popelnice," říká Ďaďová. První měsíc provozu bude u Mobilomatu i vyškolený personál, který komukoliv pomůže s obsluhou zařízení a poradí, jak správně třídit a žít ekologičtěji.

Více o Mobilomatech lze najít na speciální stránce věnované projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů