Čtvrtek, 28. března 2024

Seat má vrátit Španělsku část dotací na prodej ekologických vozů. Patří do koncernu Volkswagen

Seat má vrátit Španělsku část dotací na prodej ekologických vozů. Patří do koncernu Volkswagen

Španělská automobilka Seat má vrátit vládě část dotací, které získala na podporu prodeje vozů šetrných k životnímu prostředí.
Seat patří do koncernu Volkswagen, který do 11 milionů aut po celém světě instaloval software, který manipuloval s emisními testy.
Španělská vláda nyní čeká, že Seat přizná, kolika vozů se skandál týká.

Španělská vláda bude po tamní automobilce Seat požadovat vrácení části dotací, které firma patřící do koncernu Volkswagen obdržela v rámci programu na podporu prodeje nových vozů šetrnějších k životnímu prostředí. Uvedl to v sobotu španělský ministr průmyslu, energetiky a cestovního ruchu José Manuel Soria.

Španělsko tak reaguje na přiznání koncernu Volkswagen, že zhruba do 11 milionů aut v celém světě instaloval software umožňující manipulovat s emisními testy.

Soria nyní očekává, že automobilka Seat bude jeho ministerstvo informovat o tom, kolika jejích vozů se skandál s falšováním údajů o emisích týká. Podle listu El País instaloval Seat od roku 2009 motory umožňující manipulaci s emisními testy do více než půl milionu automobilů, napsala agentura AFP.

Volkswagen na skandál reagoval změnami ve vedení i struktuře koncernu. Novým šéfem podniku byl v pátek jmenován Matthias Müller, který dosud řídil dceřinou společnost Porsche. Müller v čele koncernu nahradí Martina Winterkorna, který kvůli skandálu odstoupil z funkce.

Personální změny ve Volkswagenu se dotknou i španělské součásti Seat. Její dosavadní šéf Jürgen Stackmann totiž v představenstvu koncernu Volkswagen vystřídá odcházejícího Christiana Klinglera, který byl zodpovědný za prodej a marketing. Stackmanna pak v čele Seatu nahradí Luca de Meo, jenž měl doposud na starosti prodej značky Audi.

Soria nicméně uvedl, že ho společnost Volkswagen ujistila o tom, že skandál s falšováním údajů o emisích neovlivní její aktivity a zaměstnanost ve Španělsku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů