Středa, 8. května 2024

Bulhaři chtějí těžit plyn v Černém moři

Bulhaři chtějí těžit plyn v Černém moři

K evropským zemím, které hodlají těžit ropu a zemní plyn z mořského dna, se přidalo nejenom Chorvatsko, ale také Bulharsko. Mezinárodní konsorcium, jehož členy jsou rakouský OMV, španělský Repsol a francouzský Total, tam zahájí zkušební vrty v únoru příštího roku.

Ropné a plynové naleziště nazvané "Chán Asparuch" (podle prvního vládce první bulharské říše) se nachází na ploše 14 220 čtverečních kilometrů v bulharských teritoriálních vodách zhruba 80 kilometrů od Varny. Pod mořským dnem se podle předběžných odhadů skrývá až 100 miliard krychlových metrů zemního plynu a zatím blíže neurčené množství ropy. To znamená, že Bulharsko by z něj mohlo za současné úrovně spotřeby (kolem tří miliard m3 ročně) žít nejméně 30 let.

Bulharsko dosud zabezpečuje kolem 85 procent své potřeby zemního plynu dovozem z Ruska. Ročně za něj platí až šest miliard eur. Přitom severníbulharský soused - Rumunsko - dováží jenom desetinu spotřebovávané ropy a zemního plynu.

Dosavadní bulharská těžba plynu je symbolická. Za letošní první pololetí dosáhla pouhých 44 milionů krychlových metrů, skoro o třetinu méně než ve stejném období roku 2014.

Těžba zemního plynu ze dna Černého moře západní společnosti velice láká. Hlavně rakouský koncern OMV, který musel z bezpečnostních důvodů zastavit těžbu v Libyi a Jemenu. Tento výpadek mu má pomoci vyrovnat těžba v politicky stabilních oblastech. Třeba i v Bulharsku. Rakušané ve spolupráci s americkým ExxonMobilem nyní zkoumají dno také u rumunského černomořského pobřeží.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů