Úterý, 19. března 2024

Za úhyb ryb a vážné poškození potoka, říčky a dvou rybníků uložili inspektoři pokutu 140 tisíc

Za úhyb ryb a vážné poškození potoka, říčky a dvou rybníků uložili inspektoři pokutu 140 tisíc

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili druhou pokutu v souvislosti s dubnovým únikem závadných látek (směs kejdy, hnoje a rostlinných zbytků) z bioplynové stanice společnosti Lactoenergo. Sankci ve výši 140 tisíc korun firma dostala za úhyn ryb a vážné poškození významných krajinných prvků - Železného potoka, říčky Kameničky a dvou rybníků v chatové osadě Horní Bítovčice.

,,Závadné látky, které se dostaly až do vzdálenosti 4,5 kilometru od zdroje úniku, narušily prostředí vod. Způsobily úplné zničení ekosystému a následný úhyn desítek ryb, ale i dalších drobnějších živočichů vázaných na vodní prostředí. Závadné látky totiž při svém rozkládání ve vodě spotřebovávají velké množství kyslíku, který pak chybí živočichům i rostlinám, a proto hynou. Zasažené vodní toky a rybníky budou schopné postupné obnovy, ale nějaký čas to potrvá," vysvětlil Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Asi padesát metrů krychlových závadných látek uniklo ze skladovací nádrže v důsledku poruchy vypouštěcího ventilu. Dešťovou kanalizací se pak dostaly až do vodních toků. Za to, že firma neučinila dostatečná opatření při zacházení se závadnými látkami, jak jí ukládá zákon, jí už ČIŽP uložila zhruba před měsícem pokutu 150 tisíc korun. (K první pokutě více zde http://www.cizp.cz/4176_Spolecnost-LACTOENERGO-dostala-pokutu-150-tisic-za-znecisteni-reky-Jihlavy).

Obě sankce už společnost Lactoenergo uhradila.

LACTOENERGO.jpg

LACTOENERGO2.jpg

LACTOENERGO1.jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů