Pátek, 29. března 2024

Kam směřuje současná energetika v kontextu změny klimatu?

Kam směřuje současná energetika v kontextu změny klimatu?

Prof. Hans Joachim Schellnhuber, CBE, přední světový klimatolog a poradce A. Merkelové přednášel v úterý 29. září v sídle Akademie věd ČR na téma Problém klimatu a jeho transformativní řešení. ,,Pokud selžeme ve snaze výrazně snížit emise skleníkových plynů a necháme volný průběh zvyšování průměrné teploty, my, naši sousedé a naše děti budeme vystaveni nesnesitelému nebezpečí," uvedl Schellnhuber. ,,Myšlenka, že vědec nemá zasahovat do společnosti, je nezodpovědná," upozornil a nastínil pět způsobů jak transformovat světové hospodářství. Přednáška se konala pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše.

Prof. Schellnhuber je zakladatelem a ředitelem Potsdamského instutu pro výzkum změny klimatu (PIK) a dlouhodobým členem panelu IPCC, který v roce 2007 získal Nobelovu cenu míru. Již v roce 1995 předložil koncept globálního oteplení o maximálně 2 °C vůči předindustriálnímu období - koncept, který přijala německá vláda, Evropská unie a nyní je celosvětově přijímaným cílem, který se bude projednávat také na Klimatické konferenci v Paříži (COP 21) ke konci letošního roku. Je jedním z hlavních autorů zprávy pro Světovou banku o možných dopadech oteplení Země ve škále až o 4 °C do konce 21. století. ,,Domnívám se, že nakonec bude tím nejdůležitějším kritériem energetická účinnost a že v závěru dokáží být obnovitelné zdroje energie ekonomicky efektivní alternativou ke konvenčním elektrárnám," míní prof. Schellnhuber.


,,Do 200 let by světová industrializace mohla vést k oteplení planety až o osm stupňů," varoval na pražské přednášce. Pokud se dosáhne vhodné změny světového hospodářství, zvýší se podle něj teplota jen o dva stupně, což považuje za hranici toho, co je pro planetu a současnou civilizaci snesitelné. Větší oteplení a větší množství emisí by totiž přineslo až devadesátiprocentní úhyn korálových útesů a také tání ledovců na obou pólech. ,,Hladina oceánů a moří by stoupla o sedm metrů," upozornil jeden z autorů encykliky Laudato Si' papeže Františka, věnované ochraně životního prostředí.


V následné panelové diskusi vystoupili další hosté, mj. Vladimír Špidla, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády. Úvodní slovo diskusního odpoledne, které moderoval prof. Bedřich Moldan, pronesl místopředseda AV ČR Jan Šafanda.

Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů