Úterý, 23. dubna 2024

Brno: O účelové komunikace se budou starat městské části

Brno: O účelové komunikace se budou starat městské části

Zastupitelstvo města Brna dne 6. 10. 2015 schválilo změnu obecně závazné vyhlášky statutárního města Brna č. 20/2001, která se týká oblasti dopravy a hospodaření, konkrétně zajišťování správy účelových komunikací a nezařazených dopravních ploch v majetku města. Čeho přesně se změna týká?

,,Účelové komunikace jsou z hlediska zákona o pozemních komunikacích nejnižší kategorií pozemních komunikací a plní pouze lokální funkce z hlediska dopravní obslužnosti území," vysvětluje Dušan Kotisa z Odboru dopravy MMB. ,,Jedná se například o cesty v zahrádkářských koloniích, komunikace ve vnitroblocích, nevýznamné chodníky a parkoviště na sídlištích či komunikace v garážových dvorech."

Zajišťování činností při správě účelových komunikací v majetku města bylo dosud v Brně prováděno nejednotně a nepřehledně. Některé činnosti zajišťovaly různé odbory Magistrátu města Brna, jiné pak úřady městských částí dle územní příslušnosti.

Schválená změna přenese všechny správní činnosti na jeden subjekt, tedy na městské části, které budou tím pádem moci lépe reflektovat potřeby svých občanů. Součástí změny je i zajištění financování činnosti prostřednictvím účelové dotace poskytnuté městským částem z rozpočtu města. Pro rok 2016 je navrženo 15 mil. Kč.

ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů