Pátek, 19. dubna 2024

Teplárny v Brně slaví 85 let. Výstavou, soutěží i knihou

Teplárny v Brně slaví 85 let. Výstavou, soutěží i knihou

V prosinci roku 1930 se na Špitálce rozběhl první teplárenský zdroj v Brně. Tehdy se začala psát historie Tepláren Brno, které si letos připomínají 85. výročí svého vzniku.

Svým vznikem teplárna přispěla ke zlepšení ovzduší ve městě: díky vybudování centrálního zdroje tepla mohlo být zbouráno několik desítek továrních komínů. Tím se snížila hlučnost a především prašnost ve městě. Dnes městská akciová společnost Teplárny Brno dodává svým zákazníkům teplo z ekologických paliv, a to spalováním zemního plynu a biomasy, v létě využívá teplo ze spalovny odpadů. Původní médium, páru, postupně nahrazuje horká voda. Investuje se a modernizuje se.

Na výstavu do Vaňkovky. Nebo do tramvaje

Tematická výstva k 85. výročí založení firmy se otevřela 9. října, a to v přízemí nákupního centra Vaňkovka. Na celkem sedmi prezentačních panelech se návštěvníci seznámí se současnou podobou Tepláren Brno.

Od 9. října zároveň městem projíždí ,,teplárenská tramvaj". Tematicky laděná souprava prezentuje komplexní informace o výrobě tepla v Brně. Tramvají se lidé svezou až do ledna 2016 za běžné jízdné a během jízdy si prohlédnou minivýstavu s informacemi o městské teplárně.

Teploty v mobilu

Praktickou novinkou, kterou Teplárny nabízejí veřejnosti, je mobilní aplikace pro operační systém iOS nazvaná Teploty v Brně. Ukazuje aktuální naměřené teploty v jednotlivých brněnských městských částech a obsahuje také historii teplot, zajímavosti vztahující se k teplotám a tipy pro úsporu energie.

V říjnu navíc odstartovala tříkolová tipovací soutěž pro veřejnost. V každém kole se hraje o - jak jinak - 85 cen, stačí odpovědět na tipovací soutěžní otázku. Každé kolo trvá 14 dnů. Zúčastnit se lze na webové stránce www.teplarny.cz/soutez.

Své výročí připomenou Teplárny rovněž knihou. Publikace připomene historii společnosti, ale i současnost - dnešní produkty a služby, současné technologie a projekty.

Road show ,,Brno v teple"

4. prosince, přesně v den výročí, odstartuje road show po obyvatele Brna. Teplárny na sebe upozorní informačním stánkem s plynovými ohřívači vzduchu, který bude po deset dnů rotovat po deseti různých místech města. Lidé se v něm nejen ohřejí během čekání na dopravní spoj, ale zároveň získají informace, jež s výrobou a distribucí tepla v Brně souvisí..

ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů