Pátek, 10. května 2024

Olomouc: Stezka podél Moravy je téměř kompletní

Olomouc: Stezka podél Moravy je téměř kompletní

Práce na stavbě stezky podél Moravy se chýlí do finále. Cyklisté i chodci si budou za pár dní užívat smíšené stezky poblíž Švýcarského nábřeží v její kompletní podobě. Dokončení se totiž dočkal i chybějící úsek pod mostem ve Velkomoravské ulici. Stavební dělníci tam aktuálně provádějí dokončovací práce.

Více než dvousetmetrový úsek stezky už prošel viditelnou proměnou. Smíšená stezka pro cyklisty i chodce dostala nový povrch z asfaltobetonu, osvětlení a u konce jsou i terénní úpravy. Veřejnosti tak zřejmě začne sloužit dříve, než se plánovalo. ,,Ukončení stavebních prací jsme původně předpokládali v polovině října, většina je však hotova již nyní," uvedl primátor Antonín Staněk. ,,Aktuálně probíhá už jen úprava krátkého úseku v místě křížení cyklostezky se stávajícím vedením společnosti Veolia energy. Průběh prací tedy nasvědčuje tomu, že se po ní lidé projdou nebo projedou o několik dní dříve," popsal průběh prací investiční náměstek Filip Žáček. ,,Celkové náklady městské investice jsou ve výši 1,7 milionu korun, což je zhruba o půl milionu korun méně, než projekt původně předpokládal," doplnil primátor Staněk.

Nový úsek stezky vede pěší i cyklisty podél pravého břehu řeky Moravy pod most ve Velkomoravské ulici. Trasa vycházela z původní pěšiny. Celková délka nově dokončeného úseku je 211 metrů. ,,Všichni, kdo ji začnou používat, jistě ocení, že je v místě mostu pod Velkomoravskou ulicí také nově nasvětlená. Vznikne zde tak bezpečný průchod pro pěší i cyklisty, který propojí velká sídliště na Povlu a Nových Sadech s centrem města," uvedl náměstek Žáček. Bezpečnost cyklistů a pěších ve večerních a brzkých ranních hodinách zajistí kromě osvětlení přímo pod mostem také dvě lampy umístěné po obou stranách mostu.

Zhruba dvousetmetrový úsek dosud nezpevněné stezky měl být původně dokončen a napojen na cyklostezku už během budování protipovodňových opatření, které podél řeky realizovalo Povodí Moravy v roce 2013. ,,V rámci výstavby protipovodňových opatření II. A etapy byl však plánovaný stavební objekt cyklostezky vyjmut z územního řízení, protože nešlo o veřejně prospěšnou stavbu. Město Olomouc proto muselo stezku dokončit bez dotačních prostředků jako vlastní investici," objasnil primátor Antonín Staněk.

ZDROJ: www.olomouc.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů