Úterý, 19. března 2024

Zaplatí miliardu navíc obce a domácnosti v Pardubickém kraji kvůli nízké recyklaci?

Zaplatí miliardu navíc obce a domácnosti v Pardubickém kraji kvůli nízké recyklaci?

Lidé a obce v Pardubickém kraji zaplatí zbytečně miliardu navíc. Krajský plán [1] nakládání s odpady na dalších deset let nepočítá totiž s vyšší recyklací. Plán se bude projednávat s veřejností v úterý 20. října a připomínky k němu lze podávat do pondělí 26. října 2015.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nikdy nevysvětlil, proč prosazuje, aby kraje směsný komunální odpad především spalovaly a nikoli maximálně recyklovaly. Nevysvětlil ani, proč nechce snižovat objem netříděného odpadu. A to přesto, že Evropská odpadová politika prosazuje vysokou recyklaci, zákaz spalování recyklovatelných a kompostovatelných odpadů a omezení skládkování. Konkrétně Evropská komise i Evropský parlament požadují, aby se recyklace komunálních odpadů zvýšila do roku 2030 na 70 %. Evropský parlament navíc odmítá dotace pro spalovny z unijních fondů [2]. Evropská komise by je měla dávat pouze na priority: prevenci, opakované použití a recyklaci.

Pardubický kraj přesto plánuje recyklovat v roce 2020 o 3,7 % méně papíru, plastů, skla a kovů z komunálních odpadů než v roce 2013 [3]. Také pro recyklaci obalových odpadů si kraj stanovuje pro rok 2020 dávno překonané cíle [4]. Kraj tak kvůli nízké recyklaci vytvoří 120 tisíc tun směsných komunálních odpadů, které však od roku 2024 nebude moci skládkovat.

Prostor pro snížení je přitom obrovský. Zatímco průměrná produkce skládkovaných a spalovaných (směsných) komunálních odpadů v Pardubickém kraji byla v roce 2013 cca 244 kilogramů na osobu za rok, v belgickém Vlámsku je to jen 150 kilo. Přitom pokud by kraj snížil hmotnost netříděného odpadu na úroveň belgického Vlámska, ušetřil by na investicích asi miliardu korun.

Nízké a dávno překonané cíle kraje pro recyklaci komunálních odpadů pro rok 2020 společně s tlakem ministra Brabce na pálení směsných komunálních odpadů vytvářejí ideální podmínky pro zbytečné investice do nepotřebných zařízení na pálení odpadů. V Německu a Rakousku stejná politika způsobila výstavbu zbytečných spaloven, které nyní nemají využití a snaží se dovážet odpady ze zahraničí, aby snížily své ekonomické ztráty, nebo způsobují omezení recyklace v širokém spádovém okolí.

Občané mohou spalovací bláznovství krajů odmítnout v on-line ,,petici" na www.hnutiduha.cz/chcirecyklovat

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

,,O miliardu vyšší investice zaplatí občané a obce v Pardubickém kraji kvůli nízkým a dávno překonaným cílům recyklace a kvůli spalovací protievropské politice ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Občané mohou spalovací šílenství ministra a krajů odmítnout v on-line petici na www.hnutiduha.cz/chcirecyklovat."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů