Pátek, 26. dubna 2024

Bulharsko: Stav v odpadovém hospodářství

Bulharsko: Stav v odpadovém hospodářství

Bulharsko obecně postrádá moderní systém pro nakládání s odpady. Přestože v rámci programu ,,Životní prostředí 2007-2013" byl v tomto ohledu učiněn jistý pokrok, většina měst stále používá zastaralé technologie, které neodpovídají evropským standardům.

Velká a některá středně velká města zavedla systém tříděného odpadu, ten je však zatím nepříliš rozvinutý a zároveň neefektivní, jelikož obyvatelé často nejsou dostatečně motivováni, aby ho využívali. Bulharsko tak bojuje s velkým množstvím vyprodukovaného odpadu, který se v zemi hromadí. V dalších letech proto bude nuceno investovat značné prostředky do této oblasti.

V letošním roce byl Evropskou komisí schválen nový program ,,Životní prostředí 2014-2020", který poskytuje 562,8 milionu leva pro investice na ekologické zpracování odpadu. "Bulharská unie pro recyklaci" (http://www.bar-bg.org/) nyní čeká na pokyny, jimiž se řídit při zájmu o čerpání z fondu.

Projekty se budou prioritně týkat projektování a výstavby center pro recyklaci odpadu a jejich vybavení technikou, projektování a výstavby zařízení pro předběžné zpracování komunálního odpadu a dále projektování a výstavby anaerobních skladišť a kompostáren pro zpracování biologicky rozložitelného odpadu.

Čeští výrobci mohou využít podnikatelských příležitostí v takových sférách sektoru, jako je zakládání skládek komunálního odpadu, výstavba čističek odpadních vod a nakládání s tuhými odpady. Na bulharském trhu už několik let působí například česko-bulharská společnost Frankom.

Obce také pravidelně vypisují tendry na operace s odpady a jejich zpracování, případně na výstavbu nových zařízení a dodávky techniky. Veřejnou soutěž o zakázku na operace, dohled a údržbu regionálních skládek odpadu bez klasifikace "nebezpečný" nedávno vypsaly úřady správních oblastí Vambol, Sloven, Nova Zagora a Tundža.

Pro Zahraniční kancelář CzechTrade Sofia zpracoval Tomáš Pavlíček

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů