Úterý, 19. března 2024

Polsko chce lépe ochránit svoji energetickou síť před výpadky

Polsko chce lépe ochránit svoji energetickou síť před výpadky

Polsko hledá cesty, jak lépe ochránit svoji energetickou přenosovou soustavu před výpadky elektrické energie, které postihly zemi v letošním srpnu. Na toto téma proběhlo minulý měsíc ve Varšavě setkání prezidenta společnosti PSE Henryk(a) Majchrzak(a) s jeho protějšky z 12 dalších evropských zemí. (Pozn: společnost PSE je provozovatelem polské národní energetické přenosové soustavy.) Během jednání byla vznesena otázka složité energetické situace v Polsku v srpnu a také začátkem září letošního roku. Jednalo se především o vytvoření účinného mechanismu regionální pomoci v případě výpadku elektřiny v polské energetické síti.

V současné době je energetická podpora poskytována na základě dvoustranných dohod. Zmíněné možnosti využilo Polsko dne 1. září letošního roku, kdy kvůli velmi vysokým teplotám požádalo o pomoc Ukrajinu. Tento druh pomoci je však velmi nejistý, neboť každá země se stará především o vlastní energetickou bezpečnost. Regulační opatření, které omezovalo dodávky elektrické energie v Polsku v období od 11. do 31. srpna 2015, bylo mimořádným případem. K této situaci nedošlo pouze z důvodu extrémně vysokých teplot a nedostatku vody v řekách, která chladí energetické bloky, ale rovněž kvůli selhání velkého bloku elektrárny PGE Bełchatów s kapacitou 850 MW.

Na výše uvedeném setkání bylo dohodnuto, že se v blízké době uskuteční zasedání pracovní skupiny provozních ředitelů 13 přenosových soustav (z toho čtyř z Německa). Jejich úkolem bude vytvoření takového systému, který by adekvátně a pružně reagoval na situace, které nastaly právě v Polsku v průběhu letošního srpna. Záměrem je vytvořit takový model, jenž by v mimořádných situacích umožnil omezit mezisystémovou výměnu elektrické energie prováděnou na tržních principech tak, aby neblokovala energii potřebnou pro nouzový dovoz. O potřebě snížení objemu transakcí by provozovatelé byli informováni alespoň s jednodenním předstihem.

Operátoři se novým plánem vzájemné pomoci chtějí lépe připravit na zimu a nespoléhat na Ukrajinu, která sama může čelit problémům s nedostatkem elektrické energie. Většina potíží může být způsobena snížením hladiny vody v řekách, která se používá pro chlazení energetických bloků. Hladina vody v řekách nestoupá potřebným tempem, což může mít katastrofální následky. Z tohoto důvodu se polská vláda rozhodla vypracovat nový plán na výstavbu přehrad na řece Visle.


Zpracoval: Petr Darmovzal, vedoucí ekonomického úseku ZÚ Varšava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů