Sobota, 20. dubna 2024

Hlinsko chce zahloubit kontejnery na tříděný odpad pod zem

Hlinsko chce zahloubit kontejnery na tříděný odpad pod zem

Hlinecká radnice chce pořídit podzemní kontejnery na tříděný odpad. Vybrala 12 míst v centru města a na největším sídlišti. Instalovat by je chtěla v příštím roce. Náklady město odhaduje na 15 milionů korun. ČTK to dnes řekl starosta Miroslav Krčil (ČSSD). Kontejnery zapuštěné pod zem jsou v kraji nejspíš jen v Pardubicích.
"Jednak chceme zlepšit prostředí na sídlišti a v centru města, tam, kde se pohybuje a bydlí nejvíc lidí. A myslíme si, že tím zkulturněním současného stavu podnítíme k třídění odpadu," uvedl Krčil.

Každé stanoviště by mělo mít čtyři koše na bílé a barevné sklo, papír a plasty s kapacitou tři a pět metrů krychlových. Město má již hotový projekt, který počítá v některých místech s drobnými přeložkami sítí i spodní vodou. O evropskou dotaci radnice požádá v listopadu. Běžné nádoby na tříděný odpad radnice přemístí do okrajových částí města.

"Manipulace s kontejnery je podobná jako s těmi klasickými zvony. Kolem koše na povrchu je pochozí plocha, která tvoří límec podzemní nádoby. Auto s ramenem kontejnery vyzvedne," řekl Krčil.

Samotná instalace je podle starosty práce zhruba na dva týdny, do vyhloubené jámy se zapustí betonová skruž a poté nádoba. Radnice se inspirovala v Jihlavě, Ždírci nad Doubravou, podzemní kontejnery jsou například i v Praze. V Pardubickém kraji byly první Pardubice, které je mají na třídě Míru, hlavní obchodní ulici, na jiných místech v kraji nejspíš nejsou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů