Úterý, 19. března 2024

Dobrovolnický projekt 72 hodin překonal loňský rekord, a potvrdil tak vzestupný trend

Dobrovolnický projekt 72 hodin překonal loňský rekord, a potvrdil tak vzestupný trend

Třídenní dobrovolnický projekt 72 hodin, organizovaný Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), zaznamenal svůj nový rekord. Do 620 přihlášených akcí se letos pustilo 29.188 lidí. Jde tedy o nárůst jak v počtu dílčích akcí (loni 420) podniknutých v rámci projektu, tak v celkovém množství zapojených dobrovolníků (loni 21.400). Vzhledem k tomu, že se jednalo o již čtvrtý ročník 72 hodin a že srovnání čísel i za předchozí léta vyznívá stejně - vždy ve prospěch mladšího z obou porovnávaných ročníků - dá se dnes hovořit o trendu.

hodin

,,Letošní počty projektů i zapojených dobrovolníků pro nás byly obrovským překvapením, je vidět, že dobrovolnictví v Česku má velkou tradici. Záměr se zaměřením na výsadbu stromů nám také vyšel, vysazeno bylo mnoho zeleně, troufnu si říci, že stovky stromů, a na mnoha místech asistoval starosta či jiný představitel obce," říká místopředseda ČRDM Ondřej Šejtka, hlavní koordinátor celorepublikového projektu.

V době od 8. do 11. října 2015 se do akcí ,,pro lidi, přírodu a místo, kde žiješ" pouštěli nejčastěji dobrovolníci-školáci a party nadšenců, případně členové malých a lokálních organizací. Po nich následovali lidé z členských spolků České rady; nejvíc jich bylo ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, z Asociace TOM, z Pionýra, z Junáka - českého skauta a z Rady dětí a mládeže Moravskoslezského kraje (RADAMOK). Pokud jde o regionální zastoupení, nejčastějším dějištěm projektů se stal Jihomoravský kraj, po němž následovaly kraje Moravskoslezský a Středočeský.

Jakého typu projekty byly? Například školáci z Křižan a Žibřidlic se rozhodli zkulturnit autobusovou zastávku před školou. Budeme doufat, že čisté stěny zpříjemní celý prostor a nebudou hned lákat ,,darebáky" k počmárání, uvedli na webu. Zálesáci ze střediska Čáslav zasadili ginkgo (jinan dvojlaločný), kultovní strom tajemných Vontů. ,,Chceme tímto přiblížit romantiku dobrodružných knih Jaroslava Foglara veřejnosti a hlavně mládeži, a to nejenom proto, že se v mnohém shodují s výchovnými cíli Zálesáka," vysvětlili čáslavští. Brontosauři v čele s Janem Löffelmannem se zaměřili na práci při údržbě kulturní památky - kláštera a jeho okolí v Hájku u Prahy. Parta nadšenců vedená Terezou Vázquezovou se zase během projektu ,,Piráti s dobrým srdcem" vydala za pacienty geriatrického oddělení jihlavské nemocnice, kde jim předala vlastnoručně vyrobené dárky, zazpívala jim a přednesla básně. Piráti pak ještě zasadili magnolii na sídlišti Horní Kosov... Tematický rozptyl dílčích projektů 72 hodin byl zkrátka značný a odpovídal místním potřebám i možnostem zúčastněných.

,,Všem dobrovolníkům bych chtěla velice poděkovat a podpořit je. Dělají krásnou a užitečnou věc, která má opravdu smysl. Ráda bych jim také popřála, aby jim elán a chuť pomáhat vydržela a naplňovala dlouhá léta," pronesla na adresu účastníků letošního ročníku 72 hodin jeho patronka, modelka Barbora Vida. Spolu s ní se patronátu ujali filmová režisérka Alice Nellis, badmintonista Petr Koukal a youtuber Nejfejk.

ČRDM nabídla dětským organizacím a spolkům, zapojeným do projektu 72 hodin, 120 kusů vzrostlých stromů určených k vsazení. Jednalo se o stromy pěstované od počátku v ČR, dodala je školka okrasných dřevin Arboeko. Všem zájemcům, kteří je vysadili, navíc Česká rada zajistila pitný režim díky firmě Pepsico, a to dodáním vod Toma Natura a džusů Toma.

Koordinátorům projektů zasílali organizátoři z ČRDM informační balíček s tričkem, letáky a dalšími propagačními předměty. O rozesílku se již čtvrtým rokem postarala prostřednictvím kurýrní služby Geis, jež zásilky České rady rozeslala zdarma po celé naší republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů