Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na Slovensku vznikne závod na výrobu etanolu
Český holding ENERGOCHEMICA SE se dohodla s italskými společnostmi BIOCHEMTEX a BETA RENEWABLES na výstavbě závodu na výrobu etanolu druhé generace a energetického bloku na výrobu elektřiny a páry. Závod, který vznikne na východním Slovensku, bude ročně vyrábět 55 000 tun etanolu z biomasy. Biorafinérie by měla začít fungovat v první polovině roku 2017. Vyplývá to ze společného prohlášení zúčastněných firem.

MPO: Instalovaná kapacita FVE vzroste na 2 375 MW
Instalovaná kapacita fotovoltaických elektráren (FVE) v ČR by mohla v roce 2020 dosáhnout 2 375 MW. Počítá s tím návrh Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů (NAP OZE 2015) připravený ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). MPO na dotaz ČIANEWS uvedlo, že v navrhované variantě je oproti současnému NAP OZE 2015 plánovaný instalovaný výkon vyšší o 260 MW. Celkový podíl OZE na výrobě elektřiny by měl v roce 2020 činit 15,9 %

ÚZSVM uhájil 3,2 mld. Kč ve sporech ohledně solárních elektráren
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěl v devíti soudních sporech o náhradu škody ve věci provozování solárních elektráren. Protistrany požadovaly dle ÚZSVM zaplacení více než 3,2 mld. Kč jako náhradu údajné škody za zavedení finančního odvodu podle ustanovení zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Z-Group dokončí fotovoltaickou elektrárnu na Ukrajině
Z-Group dokončí v roce 2015 na Ukrajině fotovoltaickou elektrárnu o výkonu pěti megawattů. Hodnota investice dosahuje 150 mil. Kč. Na dotaz ČIANEWS to uvedl mluvčí holdingu Miroslav Slaný. Elektrárna by měla být dle něj hotová v polovině listopadu. V provozu by měla být do konce roku.

EPH a PPF chtějí společně koupit doly a elektrárny v SRN
Skupina PPF a Energetický a průmyslový holding (EPH) se dohodly na společném postupu ohledně akvizice německých aktiv švédské společnosti Vattenfall. Cílem společného podniku, ve kterém budou oba subjekty držet stejný podíl, je uspět v prodejním procesu a získat tak uhelné doly a elektrárny, které švédský koncern prodává. Předseda představenstva EPH Daniel Křetínský uvedl, že pokud v tendru společný podnik uspěje, je připraven převzít odpovědnost za nalezení kompromisního řešení mezi zájmy regionů, odborů, průmyslu, politických subjektů a ekologických iniciativ.

Irácké firmy poptávají spolupráci v energetice a petrochemii
Zástupci tří iráckých firem mají zájem o spolupráci a společnou účast v tendrech v oblasti rafinerií a energetiky. Poptávka je platná do 6. listopadu 2015. Informoval o tom portál pro podnikání a export BusinessInfo.cz.

Mitsubishi představí v Tokiu koncepční SUV elektromobil
Mitsubishi Motors Corporation (MMC) představí na mezinárodním autosalonu <br> v Tokiu koncepční model MITSUBISHI eX Concept s elektrickým pohonem. Kompaktní SUV nabídne systém řízení pohonu všech kol v kombinaci s technologiemi autonomního řízení, systémy on-line připojení a technologiemi aktivní bezpečnosti. Autosalon se koná od 28. října do 8. listopadu 2015.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů