Úterý, 19. března 2024

Stát dá více na podporu elektřiny a tepla, rozhodla vláda

Stát dá více na podporu elektřiny a tepla, rozhodla vláda

Vláda dnes schválila, že příští rok půjde na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu o zhruba šest miliard korun víc než letos. Informoval o tom tiskový odbor vlády. S navýšením počítá nařízení vlády, které připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Dotace se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla. S navrhovaným příspěvkem plán státního rozpočtu na příští rok již počítá.

Letos stát z rozpočtu elektřinu a teplo podpořil 15,7 miliardy korun, příští rok se má částka zvýšit na téměř 22 miliard korun. Mluvčí MPO František Kotrba již dříve ČTK řekl, že částka byla navýšena kvůli změně způsobu platby na podporu elektřiny od koncových zákazníků, která začne platit od začátku příštího roku.

Předkládané nařízení vlády kromě limitu peněz nestanovuje žádné podmínky, jak mají být dotace použity. Norma je nicméně nutným předpokladem k čerpání těchto dotací. Vláda každoročně musí objem prostředků ze státního rozpočtu schválit do 31. října.

Podle novely energetického zákona se od příštího roku platba na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů nebude platit za spotřebované množství elektřiny, ale podle hodnoty hlavního jističe. U odběratelů, převážně průmyslových podniků, kteří odebírají elektřinu z vysokého napětí, to bude podle rezervovaného příkonu.

MPO tvrdí, že kvůli novému způsobu žádný odběratel nezaplatí více. Naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, prý ušetří. Zbývající částku plánuje stát doplatit právě z navýšené částky ze státního rozpočtu. Nyní činí maximální výše poplatku na obnovitelné zdroje v Česku 495 korun za megawatthodinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů