Úterý, 19. března 2024

Nový ekologický kotel snížil emise škodlivin do ovzduší o třetinu

Nový ekologický kotel snížil emise škodlivin do ovzduší  o třetinu

Přísné emisní limity plní právě dokončený fluidní kotel Energetiky Třinec. Dceřiná společnost Třineckých železáren investici za 1,1 miliardu korun realizovala za plného provozu dva roky. Teplárna díky tomu sníží emise škodlivého oxidu siřičitého (SO2) o 28 %, oxidů dusíku (NOx) o 22 % a prachu o 20 %.

Moderní zařízení nahradilo již zastaralý kotel, který neodpovídal požadavkům na ekologičtější proces spalování. Nový fluidní kotel s označením NK14 produkuje maximálně 10 mg emisí prachu na m3, což je ještě méně, než požadují nové směrnice Evropské unie o průmyslových emisích. ,,Dle směrnice musíme od roku 2016 při spalování uhlí snížit emise prachu na 20 mg/m3. Nové zařízení jich produkuje výrazně méně, a to při stejném výkonu kotle, což je 125 tun páry za hodinu,"vysvětluje Petr Matuszek, ředitel společnosti Energetika Třinec.

Zařízení patří k nejmodernějším svého druhu. Jde o celosvětově dlouhodobě vyzkoušené výrobní zařízení, které uplatňuje takzvané BAT (Best Available Technology) - nejlepší dostupné technologie.

V Energetice Třinec, která vyrábí všechny potřebné energie pro technologii hutě, jde již o třetí kotel využívající technologii cirkulující fluidní vrstvy. První dva uvedla do provozu před dvaceti lety jako první ve východní a střední Evropě.

Nový NK14 kromě černého, hnědého uhlí a vysokopecního plynu může spoluspalovat i biomasu (dřevní štěpku), do maximálního množství 30 % tepelného příkonu. ,,Předpokládáme, že na novém kotli celkově spotřebujeme takřka 100 tisíc tun uhlí ročně. Současně spoluspalování vysokopecního plynu jako druhotného energetického zdroje přispívá k úspoře fosilních paliv,"podotýká Petr Matuszek.

Investici podpořila 362 miliony korun dotace z operačního programu Státního fondu životního prostředí. Zbývající prostředky investovala firma z vlastních zdrojů a z investičního úvěru.

Energetika Třinec vyrábí také teplo a páru pro Třinecké železárny, město Třinec a okolí. Je hlavním výrobcem elektrické energie pro potřeby hutě, a to ve výši až 700 tisíc MWh ročně, což je přibližně 70 procent potřeb areálu TŽ. Zbylých 30 procent nakupuje na trhu s elektřinou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů