Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 5/2015: Kde domov můj?

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky:

Sedmá generace 5/2015: Kde domov můj?

Rozeznáváme skutečné příčiny ,,uprchlické krize"? Jak probíhala blokáda hnědouhelného dolu v Porýní? Co policie p(r)opletla v akci Fénix? Jak dosáhnout soběstačnosti? Kdo bojuje proti vyhazování potravin? Co obnáší Montessori výchova? Proč nejsou fér rybí akvakultury ani rybolov? Máme bydlet v plusovém domě? Jak obnovovat kulturu ve jménu divočiny? Divestováním proti změně klimatu? Dáváme přednost spalovnám před recyklací? Je třeba skoncovat s norováním lišek? Jak vypadá komunitní a permakulturní zahrada? Bude svět ještě takový, jaký býval?

Do pátého letošního čísla jsme přichystali téma o migraci a uprchlictví, nahlížené především z environmentálního hlediska. Přečíst si můžete i reportáže z německého klimatického kempu, hostětínské školy soběstačnosti a koncertu pro šumavskou divočinu. V čísle narazíte i na články o neetickém norování lišek, rozjíždějícím se komunitním zahrádkaření, rybolovu a rybích akvakulturách, Montessori výchově, novém trendu divestování, iniciativě Zachraň jídlo nebo o tuzemských odpadových plánech. K rozhovoru jsme si pozvali somálského uprchlíka Muse Mohamuda, projektanta pasivních i plusových domů Rostislava Kubíčka a koordinátora dobrovolníků pomáhajících na Balkáně uprchlíkům Jana Piňose. Ten nám mimo jiné řekl: ,,Ze všeho přečteného i zažitého mi vyplývá, že právě procházíme zásadní vývojovou fází a svět už nebude takový, jaký býval. A pokud budeme schopni tuto změnu pozitivně přijmout a vyrovnáme se s ní tak, že se trochu uskrovníme a přijmeme jinakost, pořád to může dopadnout dobře."

Vydání jako obvykle doplňujeme pravidelnými rubrikami Ekologický kompost, Terrapie, Librarium a Občanský kalendář. Na webu si též můžete prohlédnout nové fotogalerie: Peťo Tkáč přiblížil dění v (již neexistujícím) uprchlickém táboře Röszke, Jaromír Bláha a Martin XAXAP Tomáš zachytili dění na čtvrtém Koncertu pro šumavskou divočinu; k článku Lukáše Kaly o dobrovolnických Týdnech pro divočinu pak připojujeme tři fotosérie ze Ščúrnice, Moravského Krasu a Šumavy.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Ohleduplný podzim přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů