Čtvrtek, 28. března 2024

Jihočeským obcím vadí nejasnosti kolem odpadů

Jihočeským obcím vadí nejasnosti kolem odpadů

Nejasnosti kolem odpadového hospodářství vadí řadě obcí a měst v Jihočeském kraji. Jejich zastupitelstva a starostové netuší, na jakou strategii se v likvidaci odpadu připravit. Otázka odpadového hospodářství se tak stává jednou z priorit Svazu měst a obcí Jihočeského kraje (SMOJK), jehož vedení se dnes v Českých Budějovicích sešlo. Podle zástupců svazu jasná koncepce odpadového hospodářství chybí na krajské i celorepublikové úrovni.

"My nevíme, co se bude preferovat. Jestli to budou spalovny, nebo jestli se prodlouží smlouvy a budou dále existovat klasické skládky a úložiště. Mám takový pocit, že není jednotná koncepce, která by stanovila, jak to bude," řekl ČTK místopředseda SMOJK a starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka.

Dodal, že si uvědomuje, že existují skupiny, které prosazují své zájmy v otázce odpadů. Matějka uvedl, že objem těchto surovin v obcích každoročně narůstá. S tím pak stoupá i cena svozu a uložení na skládkách. "Likvidace odpadů představuje pro malou obec celkem vysokou položku v rozpočtu," dodal.

Města a obce zatím těžko hledají variantu, kterou by v otázce odpadového hospodářství preferovaly. Stojí za tím prý velký počet pro ně neznámých údajů. "Pokud bychom se bavili třeba o spalovně, tak my musíme vědět, kde bude, jaký akční rádius obsáhne a hlavně kolik nás bude stát tuna (odpadu)," uvedl Matějka. Poznamenal, že otázka odpadového hospodářství je mimo působnost obcí. K věci se podle něj mohou jen vyjádřit, ale nerozhodují o ní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů