Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stát chystá dotace pro lidi i firmy na nákup ekologických aut

Stát chystá dotace pro lidi i firmy na nákup ekologických aut

Motoristé v Česku by mohli od poloviny příštího roku získat od státu příspěvek na koupi auta na stlačený zemní plyn (CNG) či elektřinu. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN). Dotaci by zřejmě mohli dostat domácnosti, živnostníci i malé firmy. Výše příspěvku zatím nebyla stanovena. O přesných podmínkách nyní jednají ministerstva životního prostředí (MŽP) a průmyslu a obchodu.

Ministři podle deníku opustili původní představu, že by byl příspěvek na auta na CNG i na elektromobily stejný, a to 40.000 korun. Rozdíl mezi cenou vozů s klasickým pohonem a aut na elektřinu je totiž výrazně vyšší než cenový rozdíl běžných aut a vozů na CNG. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) také HN řekl, že zemní plyn není obnovitelný zdroj, a chtěl by tedy urychlit hlavně rozvoj dopravy na elektřinu.

Podporován bude podle Brabce nákup nových osobních aut a dodávek do hmotnosti 3,5 tuny. Podmínkou bude ekologická likvidace starého vozu a bude také stanovena maximální cena kupovaného auta, aby se nepořizovaly luxusní vozy. Program má být hrazen z poplatků za převod starších neekologických aut, ale celková částka na státní příspěvky také ještě není známa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů