Sobota, 20. dubna 2024

CEMEX umístil další betonové ptačí hnízdiště na Královéhradecku

CEMEX umístil další betonové ptačí hnízdiště na Královéhradecku

Společnost CEMEX umístila betonové ostrůvky na štěrkopískovnu Smiřice a štěrkopískovnu Čeperka u Hradce Králové, aby na nich mohli hnízdit ohrožení ptáci. Vybudování umělých ostrůvků plovoucích na hladině vodních nádrží pomáhá silně ohroženým druhům ptáků - rybákům obecným vyvést potomstvo. Rybáci totiž k hnízdění potřebují štěrkový povrch se sporou vegetací uprostřed vodních ploch a právě těchto vhodných míst v české přírodě ubývá.

Každou místní kolonii ptáků je třeba chránit a vytvářet jim vhodné podmínky pro život. ,,Rybáci mohou příští jaro nalézt nový domov na třech našich lokalitách. V květnu se nám s odborníky z České společnosti ornitologické podařilo uskutečnit pilotní projekt na štěrkopískovně Dobříň. Nová umělá hnízdiště jsou k vidění od minulého týdne také na štěrkovnách Smiřice a Čeperka," popisuje koordinátor CEMEXu pro životní prostředí Tomáš Hubálek a dodává: ,,Betonové ostrůvky jsou prakticky bezúdržbové a mají vysokou životnost. Většinu prostředků zajistila Česká společnost ornitologická z Operačního programu Životní prostředí, my jsme projekt spolufinancovali."

,,Betonové rybáčí ostrůvky jsou modelovou ukázkou spolupráce nevládní organizace a těžebních firem," popisuje ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek a dodává: ,,Bez spolupráce s dalším partnerem projektu - Českomoravským štěrkem a řadou odborníků-techniků by toto unikátní řešení nemohlo ani vzniknout. A ochota dvou velkých těžebních společností nejen instalovat, ale i kofinancovat umělá hnízdiště pro ohrožený druh ptáků dokazuje, že spolupráce těžebního průmyslu a ochrany přírody nese plody, pokud je na obou stranách vůle."

Podle aktuálních informací je v ČR cca 600 párů rybáků, z toho až 10 % jich už hnízdí na dříve vybudovaných betonových ostrovech na Moravě. Rybáci přilétají do Čech z jižních krajů v průběhu dubna a května a zdržují se, dokud nevyvedou mladé. První snůšky mohou přijít na začátku května, zhruba po třech týdnech se ptáčata vyklubou a za další tři až čtyři týdny vyrostou díky potravě bohaté na drobné rybky a větší vodní hmyz. Na ostrůvcích mohou být vedle sebe i tři nebo čtyři páry rybáků, každý z nich mívá v průměru tři vejce. Jakmile rybáci vyvedou mláďata, tak opustí hnízdiště (červenec) a pomalu se přesunují na jih.

Projekt CZ.1.02/6.2.00/11.11421 Hnízdní ostrůvky pro rybáka obecného byl spolufinancován Evropskou unií - Evropským fondem pro regionální rozvoj a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů