Sobota, 20. dubna 2024

Sněmovní výbor schválil rozpočet MŽP, kritizoval ale jeho formu

Sněmovní výbor schválil rozpočet MŽP, kritizoval ale jeho formu

Sněmovní výbor pro životní prostředí dnes schválil rozpočet ministerstva životního prostředí pro příští rok. Příjmy a výdaje jsou téměř vyrovnané, příjmy činí 9,23 miliardy korun a výdaje 9,4 miliardy Kč. Stejně prošel rozpočet Státního fondu životního prostředí a Českého báňského úřadu. Řada poslanců však poukázala na to, že je návrh rozpočtu MŽP a fondu a jeho odůvodnění oproti předchozím letům nepřehledný a nedostatečný.

Poslanec Jan Zahradník (ODS) kritizoval, že se jednání neúčastnil ministr Richard Brabec (ANO). Zpochybnil i navýšení peněz pro nevládní organizace. Na formální nedostatky rozpočtu upozornila i například poslankyně Marie Pěnčíková (KSČM). Zahradník navrhl vrátit rozpočet na ministerstvo k přepracování, ale nenašel mezi členy výboru podporu.

MŽP postupně snižuje počet zaměstnanců. Nejpočetnějšími resortními organizacemi jsou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), pak Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí.

Příjmy MŽP pro rok 2016 ve výši 3,3 miliardy půjdou z evropských fondů a finančních mechanismů a 5,7 miliardy korun budou předpokládané příjmy z emisních povolenek, které oproti letošku vzrostly o 25 procent.

Podle státního tajemníka MŽP Jana Landy poputují příští rok v rámci výdajů 3,3 miliardy korun z evropských peněz, 2,85 miliardy z prodeje emisních povolenek a 3,24 miliardy poslouží především na provoz resortních organizací.

Landa oponoval Zahradníkovi, že peníze v kapitole pro nevládní organizace míří na enviromentální vzdělávání a záchranné stanice pro handicapované živočichy. Právě ty měly v poslední době obavy o svou budoucnost. "V porovnání s rokem 2015 došlo (v této kapitole) k nárůstu o 12 milionů korun na celkových 32 milionů," řekl Landa. Peníze naopak klesnou ČHMÚ a České geologické službě, které ukončily některé projekty. Výdaje resortu podle Landy nejvíce směřují do zvyšování kvality ovzduší v lidských sídlech, jde o známé "kotlíkové dotace" a další úspory energií.

Po letním jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) dostane MŽP navíc více než 100 milionů korun. "Byli jsme plně uspokojeni," řekl ČTK Landa. Ministerstvo bude mít více peněz na péči o přírodu a krajinu, zvýšení počtu inspektorů životního prostředí, platby osobám za znemožněnou činnost v chráněných oblastech i na záchranu živočichů.

Státní fond životního prostředí počítá příští rok s výdaji 1,9 miliardy korun, převážně na financování končícího Operačního programu Životní prostředí a chystá spolufinancování nového programu formou půjčky pro obce a města na vodohospodářskou infrastrukturu. Ostatní výdaje například poputují na likvidaci černých skládek nebo třeba na novou městskou zeleň.

Český báňský úřad bude v roce 2016 hospodařit se 147,6 miliony korun, z nichž 80 procent jde na mzdy a provoz devíti jeho úřadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů